Oud-toezichthouder DNB is naast SM-meesteres verdachte van woonfraude

'Conchita', de medewerkster van De Nederlandsche Bank die is ontslagen wegens SM-praktijken, wordt door de gemeente in de gaten gehouden omdat zij haar appartement op de Wallen illegaal verhuurt.

Ton Damen en Hanneloes Pen
Het pand in de Bethaniendwarsstraat waar Ludwina D. haar appartement aan toeristen verhuurde Beeld Rowin Ubink
Het pand in de Bethaniendwarsstraat waar Ludwina D. haar appartement aan toeristen verhuurdeBeeld Rowin Ubink

Ludwina D., alias Conchita van der Waal, en haar echtgenoot blijken al enige tijd door de gemeente Amsterdam te worden verdacht van woonfraude. D., voorheen toezichthouder van De Nederlandsche Bank (DNB) op de trustsector, werd onlangs ontslagen omdat zij zich aanbood als SM-meesteres.

De woordvoerder van wethouder Laurens Ivens (Wonen) bevestigt dat de adressen van de appartementen, die volgens het kadaster van D. of haar man blijken te zijn, door de gemeente op woonfraude worden gecontroleerd.

D. en haar man wonen zelf in Naarden, maar exploiteren samen of apart diverse woningen in de regio Amsterdam en in Amstelveen. Zo bezit ze een appartement aan de Bethaniëndwarsstraat 3d, gekocht via makelaar C. Hoen van Stadsherstel. Dat gebruikte zij, aldus omwonenden, enige tijd als sekshuis.

Meldpunt Zoeklicht van de gemeente heeft inmiddels vastgesteld dat het appartement als illegaal hotel aan buitenlanders werd verhuurd. Het was te huur via Airbnb. 'We zijn met de eigenaren van dit pand aan een handhavingstraject begonnen,' aldus de woordvoerder.

Toeristen
Het appartement ligt binnen het zogeheten 1012-gebied, de Amsterdamse Wallen, waar de gemeente bordeelhouders uitkocht. Nieuwe kopers van vastgoed in dat gebied ondertekenen met hun koopcontract dat zij hun bezit gebruiken voor wonen en niet als seksruimte of voor de verhuur.
Zoeklicht trof in het gewraakte appartement daadwerkelijk toeristen.
Ook trokken de gemeenteambtenaren naar een studio aan de Heintje Hoekssteeg 9, die in handen is van de echtgenoot van D.

Zij werden gealarmeerd door de mede-eigenaren van het complex. Die waren via de Vereniging van Eigenaren (VVE) verwikkeld geraakt in een strijd over verhuur van het appartement, hetgeen de VVE op straffe van een boete van zesduizend euro per keer nadrukkelijk verbiedt.

Zoeklicht ging op dit adres twee keer langs, maar heeft hier nog geen vakantieverhuur kunnen vaststellen. Opsporingsambtenaren houden het adres echter op de korrel en laten zich waarschuwen door buurtbewoners.
Een van hen: 'We hebben Franse meisjes gezien, een Engelsman gesproken en vele andere toeristen met rolkoffers voorbij zien komen. We tippen de gemeente steeds.'

Callgirl
Zakenblad Quote onthulde deze week dat de 46-jarige D. in 2006 in dienst kwam bij De Nederlandsche Bank, na eerder gewerkt te hebben voor ABN Amro en bij ING in Londen. Ze werd afgelopen herfst ontslagen omdat ze gezien haar geheime bijbaan als callgirl in strijd handelde met de richtlijnen van de centrale bank - ze was niet 'van onbesproken gedrag' - en potentieel chantabel was.

Een aantal Amstelveense appartementen van het stel wordt volgens de gemeente vrijwel allemaal aan expats verhuurd, veelal Japanners. Een van die woningen wordt door de gemeente onderzocht omdat ze ongebruikelijk vaak van huurders is gewisseld.

D. was niet bereikbaar voor commentaar. Haar echtgenoot zegt dat hij geen woonfraude pleegt maar wil verder niets zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden