Oud-Telegraafgebouw wordt uitvalsbasis Guerrilla Games

Het voormalige Telegraafgebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam wordt de nieuwe uitvalsbasis van Guerrilla Games. Met de verhuizing heeft de grootste gamemaker van de stad zijn aanwezigheid in Amsterdam gegarandeerd.

Herman Stil
Het nieuwe pand van Guerrilla Games wordt nog verbouwd. Beeld Herman Stil
Het nieuwe pand van Guerrilla Games wordt nog verbouwd.Beeld Herman Stil

Het Telegraafcomplex tussen Kalverstraat en Nieuwezijds wordt momenteel rigoureus verbouwd door eigenaar Kroonenberg Groep, die het in 2016 voor naar verluidt 52 miljoen euro kocht van Kas Bank.

Guerrilla gaat vanaf begin volgend jaar de vijf kantoorverdiepingen, in totaal 7300 vierkante meter, huren. "Ik zoek al drie, vier jaar naar groeiruimte," zegt topman Hermen Hulst, "maar dat is in Amsterdam nauwelijks nog te vinden. Dit wordt de uitvalsbasis voor Guerrilla. We gaan het helemaal naar onze hand zetten. Ik hoef me zeker de komende tien jaar geen zorgen meer te maken over onze huisvesting. Het idee is dat we hier nooit meer uitgaan."

Woensdagavond werd het nog kale complex voorgesteld aan de 250 medewerkers van Guerrilla Games en vertegenwoordigers van eigenaar Sony.

Kranten en games
"Ik zag vorig jaar dat Kroonenberg met dit gebouw bezig was en heb ze benaderd. Mijn angst was altijd dat we de stad zouden uit moeten. Maar Amsterdam is onderdeel van onze identiteit. Hier zijn we ontstaan en hebben we altijd gezeten. Dit gebouw past helemaal in onze ambitie het beste gamebedrijf ter wereld te zijn."

"Bovendien spreekt het idee dat hier ooit kranten gemaakt werden en straks games me ook erg aan. Het blijft zo een industrieel gebouw."

Guerrilla Games, dat een volledig zelfstandige rol speelt bij de Playstationtak van Sony, maakt onder meer de Killzone-games en vorig jaar succesnummer Horizon Zero Dawn voor de Playstation 4. Het bedrijf wil volgens Hulst al veel langer groeien, maar daarvoor ontbreekt de ruimte in het huidige onderkomen aan het Rembrandtplein.

Bij Guerrilla werken nu circa 250 gameontwikkelaars in vaste dienst, wat tijdens de finale ontwikkeling van games kan verdubbelen. Het bedrijf, een van de belangrijkste gamestudio's ter wereld, wil doorgroeien naar zeker 400 vaste medewerkers.

A-lijstgames
"Na Horizon Zero Dawn ontwikkelen we ons versneld. De beste talenten komen nu naar ons toe. Alleen afgelopen maand hebben we al negen nieuwe mensen aangenomen. Maar we hadden ook meer ruimte nodig voor onze geluids- en motion tracking studio's."

Groei moet het ook mogelijk maken vaker A-lijstgames uit te brengen. "Aan Horizon hebben we 6,5 jaar gewerkt, dat is uitzonderlijk. We willen eens in de twee, drie jaar games uitbrengen, zowel nieuwe titels als games op basis van bestaande titels."

Guerrilla gaat de ruimte zelf inrichten, onder meer met levensgrote karakters uit de games. "We gaan er een paleisje van maken. Op de bovenste verdieping, met het mooiste uitzicht, komt onze gemeenschapsruimte."

Ook speelde bij de keuze mee dat er genoeg energie aanwezig was. Bij het onderkomen aan de Herengracht, waar Guerrilla zat voor het naar The Bank verhuisde, moesten zelfs generatoren worden bijgeplaatst om aan de elektriciteitsbehoefte te voldoen. "Daarom zoeken we ook geen doorsnee kantoorgebouw. Ook voor de inrichting betekent dat iets. Bij ons geen bureau met een computertje er op."

Valse plafonds
Kroonenberg Groep bouwt nog aan een entree, die op het dak van de pershal komt en vanaf de Nieuwezijds Voorburgwal via een wenteltrap en een ronddraaiende lift bereikbaar is. "Wij hebben inmiddels alle valse plafonds, die nog uit de tijd van Kasbank stammen, eruit gehaald," zegt eigenaar Lesley Bamberger van Kroonenberg, "zodat de oorspronkelijke hoogte weer tevoorschijn komt".

Guerrilla Games huurt alleen de kantoorverdiepingen Op de begane grond van het complex komt, tussen Kalverstraat en Nieuwezijds Voorburgwal, een winkelruimte van 2700 vierkante meter. Een huurder is volgens Bamberger nog niet bekend.

"Eerst willen we de tussenverdieping eruit slopen zodat de oorspronkelijke pershal, waar de drukpersen van De Telegraaf stonden, weer tevoorschijn komt. Daarna gaan we met winkeliers praten. Maar het mag duidelijk zijn dat er een heel bijzondere winkel in komt."

Telegraafrellen
Het door architect Jan Frederik Staal ontworpen kantoorgebouw, met een oppervlakte van bijna 12.000 vierkante meter, werd in 1928 voor De Telegraaf gebouwd en bood tot 1974 plaats aan de drukkerij en redactie. In 1966 was het pand toneel van de zogenaamde Telegraafrellen. Voorheen werd het pand gebruikt door Kas Bank, dat vorig jaar naar Amsterdam Zuidoost verhuisde.

Wat er met de eerste verdieping van The Bank aan het Rembrandtplein, waar Guerrilla Games nu is gevestigd, gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Artist impression van het gebouw. Beeld Kroonenberg Groep
Artist impression van het gebouw.Beeld Kroonenberg Groep

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden