Oud-tabloidjournalist: Privacy is voor pedo's

Afluisterpraktijken in de Britse schandaalpers waren schering en inslag, maar journalisten die zich eraan overgaven, hadden soms de beste bedoelingen. Het aantasten van de privésfeer was daar onlosmakelijk mee verbonden.

Paul McMullan toont de mediacommissie hoogtepunten uit zijn oeuvre. Beeld reuters
Paul McMullan toont de mediacommissie hoogtepunten uit zijn oeuvre.Beeld reuters

Dat zei de voormalige tabloidjournalist Paul McMullan gisteren voor de Britse overheidscommissie die onderzoek doet naar misstanden in de media. McMullans relaas werd zowel in de commissie als door de Britse pers met open mond aangehoord. The Guardian pakte groot uit met de kreet waarmee McMullan de beroepsethiek leek te verklaren: 'Privacy is voor pedo's.'

Topless Carla Bruni

McMullan kan bogen op 21 jaar ervaring in de schandaalpers en putte gisteren gretig uit een rijk arsenaal aan sterke verhalen. Zo vertelde hij hoe hij zich met een ingehuurde jongen verkleedde om samen te proberen een geestelijke te verleiden tot onzedelijk gedrag. Ook liet hij zich door de tegensputterende commissieleden niet weerhouden van het tonen van zijn voornaamste wapenfeit: een foto van de Franse presidentsvrouw Carla Bruni. Topless.

Celebrity's achtervolgen
De voormalige News of the World-werknemer was in de jaren negentig het vak ingerold en maakte de overstap van de serieuze journalistiek naar het gossipgenre, nadat zijn werkgever hem had teruggehaald uit de eerste Golfoorlog - die 'interesseerde onze lezers toch niet'. De roddelpers beviel hem wonderwel, 'vooral het achtervolgen van celebrity's. Voordat Diana doodging, was het zó lollig om te doen. Hoeveel baantjes bestaan er waarin je auto's mag achtervolgen? Het was geweldig.'

Goede bedoelingen
McMullan verdedigde de handelwijze van oud-collega's die inbraken in de voicemail van het vermoorde meisje Milly Dowler. Voor een 'journalist met goede bedoelingen die alleen maar probeert het meisje op te sporen', was het 'niet iets slechts'. 'Onze bedoelingen waren goed, onze bedoelingen waren eerzaam', hield McMullan de commissie voor.

'Tuig'
McMullan zei in The Guardian dat eigenaar Rupert Murdoch 'niet het recht had' om News of the World in juli op te heffen. Hij noemde de voormalige hoofdredacteuren Andy Coulson en Rebekah Brooks 'tuig' omdat ze journalisten de schuld gaven van praktijken die ze zelf toestonden.

Prinses Diana Beeld Getty Images
Prinses DianaBeeld Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden