Oud-studenten moeite met terugbetalen van studieschuld

Bijna 100.000 oud-studenten kunnen hun studieschuld niet volledig terugbetalen. Hun inkomen is te laag om aan de maandelijkse verplichting te voldoen.

De inkomenspositie van de oud-studenten door de recente economische crisis verslechterdBeeld anp

Dat blijkt uit cijfers die Trouw heeft opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). In 2015 ging het om 13 procent van de terugbetalers, zo'n 90.000 mensen. In 2016 nadert dat de 100.000, de precieze cijfers zijn nog niet bekend.

Oud-studenten moeten in vijftien jaar hun studieschuld terugbetalen. Als dat niet lukt door een te laag inkomen, wordt na vijftien jaar de schuld kwijtgescholden.

Crisis
Volgens DUO lenen studenten steeds hogere bedragen, onder meer door de invoering van het leenstelsel en is de inkomenspositie van de oud-studenten door de recente economische crisis verslechterd.

In een reactie laat Jan Sinnige, voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) weten: "Dit kan weer op de torenhoge stapel van negatieve gevolgen van het leenstelsel. Studeren wordt elk jaar duurder, waardoor studenten op kosten gejaagd worden. Nu blijkt dat die zogenaamd gunstige leenvoorwaarden voor een hele grote groep alsnog te hoog gegrepen zijn."

Bekocht
De studentenorganisatie stelt samen met de Landelijke Studentenvakbond (Lsvb) dat het geld dat is bespaard met het afschaffen van de basisbeurs niet ten goede komt aan beter onderwijs.

Studenten voelen zich bekocht. "Door het afschaffen van de basisbeurs is on 270 euro per maand ontnomen onder de belofte dat we dat zouden terugzien in de kwaliteit van het onderwijs. Maar daar blijkt niets van te kloppen," zegt Sinnige.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden