Oud-stadsdeelvoorzitter Rob Post gaat broedplaats Noord leiden

Rob Post (57) wordt de nieuwe directeur van stichting Kinetisch Noord. Daarmee wordt de oud-stadsdeelvoorzitter van Noord verantwoordelijk voor de culturele broedplaats in één van de loodsen op de NDSM-werf.

Rob Post was tot 2014 stadsdeelvoorzitter van Noord. Beeld Jan van Breda
Rob Post was tot 2014 stadsdeelvoorzitter van Noord.Beeld Jan van Breda

Post krijgt de dagelijkse leiding over de Scheepsbouwloods, die zo'n 80 ateliers en 200 kunstenaars huisvest. Mede onder zijn bestuur werd de loods op de NDSM-werf in 2005 in gebruik genomen als kunststad, met als beheerder stichting Kinetisch Noord.

Vanaf het begin werd de loods in de markt gezet als "de grootste broedplaats van Nederland", maar de stichting, opgericht door kunstenaars, kende vanaf dag één een roerig bestaan. Financiële problemen, maar ook verschil in inzichten tussen het bestuur, de kunstenaars en het stadsdeel zorgden voor spanningen.

Volgens Post markeerde de komst van saneerder Bouwe Olij in 2011 een nieuwe fase. Olij nam beslissingen waarmee hij zich niet direct populair maakte - onder zijn leiding verdween bijvoorbeeld het skatepark - maar hij kreeg de stichting volgens de oud-PvdA-politicus wel weer financieel gezond. "Er is een driehoeksdeal gesloten tussen gemeente, stadsdeel en de stichting. Hierdoor heeft Kinetisch Noord de loods kunnen kopen en is er daarnaast nog geld voor renovatie."

Beeldvorming
Post - die tien jaar stadsdeelvoorzitter van Noord was - denkt dat zijn verleden als bestuurder hem vooral voordelen zal brengen in zijn nieuwe baan. "Ik heb een groot netwerk hier." Tegelijk is hij erg benieuwd naar de reacties van de kunstenaars. "Ik weet niet wat voor beeld ze van mij hebben. Ik ben toch bestuurder geweest en heb bepaalde beslissingen genomen."

De Amsterdammer wil dat er vanaf 1 juli meer "beweging" komt in de kunststad. "Vaker tentoonstellingen organiseren, maar ook veel meer samenwerken met andere culturele instellingen in Noord." Ook zijn er vergevorderde plannen voor een restaurant in de Scheepsbouwloods.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden