(Oud-)Sporters tegen geweld op het veld

Zwemster Marleen Veldhuis, oud-hockeyster Minke Booij en voormalig wereldkampioen judo Ruben Houkes behoren tot de (oud-)sporters die het actieplan 'Naar een veiliger sportklimaat' ondersteunen. Zij werden vandaag met zes anderen, onder wie KNVB-voorzitter Michael van Praag, voorgesteld als ambassadeurs van het plan, dat door minister Edith Schippers (Sport) mede namens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) werd gepresenteerd.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers.Beeld anp

Het doel van het actieplan is ervoor te zorgen dat iedereen met plezier kan sporten zonder last te hebben van intimidatie of geweld. 'Iedereen is meer dan welkom op de sportvelden. Maar vandaag maken we wel duidelijk dat we klaar zijn met die kleine groep die het voor de anderen verziekt', zei initiatiefneemster Schippers, die vorige week al aankondigde dat ze registratiesystemen voor zowel excessen als plegers daarvan wil.

De ambassadeurs zijn verder: scheidsrechter Kevin Blom, Daviscupcaptain Jan Siemerink, voetbalster Daphne Koster, rugbyster Mara Moberg en hockey-international Floris Evers.

Schippers legde uit dat het plan, waarvoor op jaarbasis 7 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld, maatregelen behelst die onder meer gericht zijn op spelregels, gedragsregels en de aanpak van excessen. 'En dit moet geen papier blijven. Het moet uitgedragen worden, een gezicht krijgen. Vandaar deze ambassadeurs waarbij we naast sporters bewust ook gekozen hebben voor mensen met bestuurservaring en bijvoorbeeld een scheidsrechter. We moeten dit levend houden en steeds nieuwe impulsen geven.'

Blom vertelde hoe hij vorige week nog een aantal jeugdscheidsrechters het diploma had verstrekt en erna langs de kant van een pupillenwedstrijd ouders een jonge arbiter had horen uitschelden. 'Volstrekt onacceptabel. Ik wil me als ambassadeur keihard inzetten om dit gedrag tegen te gaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden