Oud-Sovjetstaten richten Euraziatische Unie op

De leiders van Kazachstan, Rusland en Wit-Rusland hebben vandaag een economische unie gesticht. De unie moet feitelijk 1 januari 2015 van start gaan en heet de Euraziatische Economische Unie. Dit staat in het akkoord dat de presidenten van de drie landen, Noersoeltan Nazarbajev, Vladimir Poetin en Aleksandr Loekasjenko in Astana, de hoofdstad van Kazachstan, hebben ondertekend.

Redactie
De presidenten Loekasjenko, Nazarbajev en Poetin ondertekenen de oprichting van de Euraziatische Unie Beeld afp
De presidenten Loekasjenko, Nazarbajev en Poetin ondertekenen de oprichting van de Euraziatische UnieBeeld afp

De leiders van de drie lidstaten waren al sinds maandag bijeen in de Kazachse hoofdstad Astana om over de unie te spreken. Volgens de Russische president Vladimir Poetin wordt de samenwerking tussen de landen door het opzetten van de alliantie naar 'een hoger niveau' getild, zei hij na het ondertekenen van het verdrag.

Sinds 2010 zijn Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland al lid van een douane-unie, met vrije handel en gelijke douanetarieven. Met de nieuwe unie, die op 1 januari van volgend jaar wordt opgericht, wordt de samenwerking vooral uitgebreid. Zo gaan de landen onder meer hun beleid op het gebied van industrie en landbouw op elkaar afstemmen.

Ook op het gebied van arbeid en transport willen de landen een uniformer beleid opstellen. Toch blijven de lidstaten nadrukkelijk van elkaar gescheiden, benadrukte Poetin. De Euraziatische Economische Unie is volgens hem vooral een manier om de positie van de drie landen op de wereldmarkt te versterken.

Andere voormalige Sovjetrepublieken zoals Armenië en Kirgizië hebben ook belangstelling voor deze integratie. Ook Oekraïne zou zich oorspronkelijk aansluiten bij de Euraziatische Unie. In Kiev zijn echter inmiddels krachten aan de macht gekomen die meer heil zien in toenadering tot de EU. Poetin werd verweten dat hij met de Euraziatische Unie de aloude Sovjet-Unie wil laten herleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden