Oud-raadslid Amma Asante gaat de Tweede Kamer in

Toen maandag, na ruim vier jaar, toch het telefoontje kwam, stond ze wel even op haar benen te trillen. Amma Asante (44), tussen 1998 en 2006 gemeenteraadslid in Amsterdam, mag eindelijk de Tweede Kamer in.

Marcel Wiegman
Amma Asante (44) was tussen 1998 en 2006 gemeenteraadslid in Amsterdam. Beeld Lex Draijer
Amma Asante (44) was tussen 1998 en 2006 gemeenteraadslid in Amsterdam.Beeld Lex Draijer

'Yes! Het zat altijd in mijn achterhoofd," zegt ze met haar kenmerkend enthousiasme. In 2012 stond ze op een teleurstellende vijftigste plaats van de PvdA-kandidatenlijst en haalde 4.500 voorkeursstemmen. "Ik dacht steeds: het kan nog, al is het maar theoretisch. En dan bellen ze opeens! Volksvertegenwoordiger zijn, ik vind het het mooiste wat er is."

Asante volgt in de Kamer Tanja Jadnanansing op, de Amsterdamse onderwijsspecialist die na zes tamelijk anonieme jaren in Den Haag de politiek verlaat. In 2012 stond ze nog op nummer vier van de kandidatenlijst van de PvdA, maar nu verkiest ze een voortijdig vertrek voor een baan op het Albeda College in Rotterdam.

"Ze zal er goed over hebben nagedacht," zegt Asante, die er verder weinig woorden aan vuil wenst te maken. Zelf tekent ze voorlopig tot de verkiezingen van 15 maart volgend jaar. Of ze daarna verder wil, weet ze nog niet. "Misschien denk ik na één dag wel: wegwezen."

Portefeuille
Ze hoopt in Den Haag in elk geval haar steentje bij te kunnen dragen. "Maar grote illusies maak ik me echt niet," zegt ze. "Van mensen die het weten kunnen, hoor ik: het kost je al vier jaar om het vak een beetje te leren. Ik ga eerst maar eens rustig met de fractie bespreken wat voor portefeuille ik kan gaan doen."

Asante werkt momenteel bij bureau BMC, dat adviseert aan onder meer overheidsinstanties, onderwijsinstellingen en woningcorporaties. Ze is ook actief lid van de Christelijke gemeente Triumphant Faith Chapel, volgens haar 'een goede manier om op zondag de batterij weer even lekker op te laden'.

Sociaaldemocratie
In 1978 kwam ze in het kader van gezinshereniging met haar moeder vanuit Ghana naar de Amsterdamse Bijlmermeer. Haar vader, illegaal immigrant op zoek naar een beter leven, viel onder het generaal pardon van 1975.

Asante: "Hij waarschuwde me: als zwarte vrouw moet je twee keer zo hard werken om succes te hebben. Ik ben nu gelukkig wel van die gedachte verlost, maar voor veel anderen geldt het nog steeds." Ze heeft, zegt ze, alles te danken aan de sociaaldemocratie. "Het is het klassieke verhaal van de verheffing. Mijn vader was fabrieksarbeider, mijn moeder kamermeisje in een hotel. Ik kon studeren en zit nu in het parlement."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden