'Oud-president uit Georgië gevlucht'

Oud-president Michail Saakasjvili is uit Georgië gevlucht, omdat hij bang is vervolgd te worden. Dat zegt zijn vrouw, de in het Zeeuws-Vlaamse Terneuzen geboren Sandra Roelofs, in een interview met Trouw.

Oud-president Michail Saakasjvili van Georgië met zijn vrouw in 2005. Beeld anp
Oud-president Michail Saakasjvili van Georgië met zijn vrouw in 2005.Beeld anp

Eind oktober won Giorgi Margvelasjvili, een politieke tegenstander van Saakasjvili, de presidentsverkiezingen in het land in de Kaukasus. Vorig jaar won de partij van de nieuwe president al de parlementsverkiezingen. Sindsdien heeft 'de nieuwe regering zich vrij wraakzuchtig opgesteld tegenover mensen die nauw bij mijn man betrokken waren', zegt Roelofs. Zij zegt niet waar Saakasjvili nu is. Roelofs is in Georgië gebleven. Zij heeft daar haar eigen humanitaire organisatie.

Saakasjvili was sinds 2003 president. Hij mocht dit jaar niet meer meedoen, omdat hij twee ambtstermijnen had voltooid. Als leider van de zogeheten Rozenrevolutie maakte hij een einde aan het bewind van presidernt Edoeard Sjevardnadze. Saakasjvili was aanvankelijk zeer populair, maar gaandeweg nam de kritiek op zijn autoritaire wijze van besturen toe. Ook probeerde hij in 2008 tevergeefs twee gebieden die zich met steun van Rusland onafhankelijk hadden verklaard, te heroveren.

Roelofs zegt dat haar man in Georgië veel ten goede heeft veranderd, maar slecht luisterde, als zij hem kritiek doorgaf die zij in het land had gehoord.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden