Oud-politicus en Beel-biograaf Lambert Giebels overleden

Historicus en oud-politicus Lambert J. Giebels is vandaag op 76-jarige leeftijd overleden in Breda. Giebels was vooral bekend als biograaf.

Lambert Giebels © anp

Hij promoveerde in 1995 met een biografie over Louis Beel. Deze KVP-er was na de Tweede Wereldoorlog de eerste premier van Nederland. Ook schreef Giebels een tweedelige biografie over de eerste Indonesische president Soekarno.

Greet Hofmans
Giebels' veelgeprezen biografie over Beel wierp destijds een nieuw licht op de zogenoemde Greet Hofmansaffaire, genoemd naar de gebedsgenezeres die naar de zin van Prins Bernhard in de jaren vijftig te veel invloed kreeg op de toenmalige koningin Juliana. Beel was als vertrouweling van Juliana gevraagd om de invloed van Hofmans op het hof te onderzoeken en aldus het huwelijk van Juliana en Bernhard te redden. Giebels onthulde in zijn Beel-biografie dat er niet zozeer sprake was van een Greet Hofmans-affaire maar van een Soestdijk-affaire.

Archief
Beels verslagen van dat onderzoek bleven achter slot en grendel.
Giebels ijverde tot bij de Raad van State voor openbaarmaking van de archiefstukken. Uiteindelijk kreeg Giebels het gedaan dat tal van documenten over het koninklijk huis openbaar werden gemaakt. Het Greet Hofmans-archief bleef echter voor hem gesloten. Niet voor collega-historicus Cees Fasseur die van koningin Beatrix toegang tot de documenten kreeg.

Giebels schreef in 2007 De Greet Hofmans-affaire. Hij plaatste de zaak in het perspectief van de vraag of bij een modern koningschap de koning nog wel deel moet uitmaken van de regering.

Lambert Giebels was tijdens het kabinet Den Uyl, begin jaren zeventig van de vorige eeuw, Tweede-Kamerlid voor de PvdA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden