Oud-politica Ferrier bekijkt komst slavernijmuseum

Oud-Kamerlid Kathleen Ferrier wordt voorzitter van de commissie die namens de gemeente de plannen zal beoordelen voor de opzet van het toekomstige slavernijmuseum.

Patrick Meershoek
Kathleen Ferrier Beeld anp
Kathleen FerrierBeeld anp

Ferrier is deze week benoemd tot voorzitter van een achtkoppige commissie met onder meer historicus Leo Balai, oud-wethouder Freek Ossel, dichter Gershwin Bonevacia en voormalig directeur Joël Cahen van het Joods Historisch Museum in de gelederen.

De oprichting van de onafhankelijke commissie volgt op het besluit van de gemeenteraad om mee te werken aan de komst van een slavernijmuseum. Eind vorig jaar schaarde de raad zich unaniem achter een motie van GroenLinks, PvdA en SP om de mogelijkheden voor zo'n museum te onderzoeken.

Ook voor particulieren
De commissie gaat de inzendingen beoordelen die later dit jaar moeten binnenkomen na een oproep van de gemeente om plannen in te dienen. Van eind juni tot eind september kunnen musea en culturele organisaties, maar ook particulieren uit het hele land een voorstel aanleveren.

De commissie komt in december met een rapport waarin de plannen worden beoordeeld op hun haalbaarheid en creativiteit. De beste inzending krijgt een geldbedrag om het plan verder uit te werken. De gemeente hoopt begin 2020 met de daadwerkelijke realisatie van het museum te kunnen beginnen.

Wethouder Simone Kukenheim heeft eerder al aangegeven vooraf geen voorwaarden te willen stellen aan de plannen, maar uit het programma van eisen wordt duidelijk dat samenwerkingsverbanden tussen organisaties in het voordeel zijn.

Hoewel de omgang met het koloniaal verleden momenteel geen speerpunt is voor de landelijke politiek, heeft Amsterdam nog steeds de hoop dat het museum een nationaal museum kan worden. Het college wil daarover in gesprek met het kabinet, maar voegt eraan toe dat de Amsterdamse ambities daarop niet hoeven te
wachten.

Nationaal monument
Amsterdam lijkt op voorhand wel de aangewezen plek voor een museale voorziening over het slavernijverleden. De hoofdstad heeft ook het nationaal monument in het Oosterpark van de hand van Erwin de Vries, waar elk jaar op 1 juli de herdenking plaatsvindt van de afschaffing van de slavernij in 1863.

In 2013 was Amsterdam ook de drijvende kracht achter het herdenkingsjaar ter gelegenheid van de honderdvijftigste verjaardag van de afschaffing van de slavernij. Dat jubileumprogramma stond onder leiding van Joan Ferrier, de in 2014 overleden oudere zus van Kathleen Ferrier. Beide vrouwen zijn dochters van Johan Ferrier, de laatste gouverneur en eerste president van Suriname.

De nu 61-jarige commissievoorzitter was tussen 2002 en 2012 lid van de Tweede Kamer voor het CDA en werkte de afgelopen jaren in Hongkong als universitair docent.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden