Oud-minister: 'We hadden er beter bovenop moeten zitten'

'Ja, we hadden er beter bovenop moeten zitten', erkende oud-minister van Volkshuisvesting Sybilla Dekker vandaag voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties over alles wat er misliep in corporatieland.

Sybilla Dekker, minister van VROM van 2003 tot 2006. Beeld anp
Sybilla Dekker, minister van VROM van 2003 tot 2006.Beeld anp

De commissie hield de vroegere bewindsvrouw voor dat het leek of ze in haar periode (2003-2006) ondanks allerlei plannen en adviezen eigenlijk amper iets had bereikt, behalve twee circulaires. 'Dan doet u mijn geen recht', aldus Dekker, die vindt dat ze wel degelijk belangrijke lijnen heeft uitgezet. Ze had niet de tijd om een en ander ook zelf te verwezenlijken.

Ze had ook wel wat te stellen met de corporatiesector. Zo trommelde ze ooit de raad van commissarissen van Vestia op om te praten over het hoge salaris van directeur Erik Staal. Ze had met de regels van toen niet de middelen om zomaar in te grijpen. Ze had 'geen gesprek met koffie en gebak', vertelde ze. Na afloop beloofden de commissarissen alleen dat ze bij een nieuwe aanstelling zouden kijken of ze de zogenoemde Izeboud-code, een toenmalige code van de sector zelf, als uitgangspunt zouden nemen. Het gevoel voor de maatschappelijke 'verankering' van de sector is 'niet altijd even hoog ontwikkeld geweest.'

'Onbegrip en dedain'
Dekker ondervond ook 'onbegrip en dedain' vanuit de sector ten opzichte van het ministerie. Leks Verzijlbergh bijvoorbeeld, toenmalig directeur van Servatius, lijstte vrolijk een zogenoemde aanwijzing van de minister in, een strenge mededeling van het departement dat bepaalde dingen niet mogen. 'Het is het overwegen waard om een minister sterkere middelen te geven dan alleen zo'n aanwijzing', zegt Dekker.

De vroegere minister ontkende dat ze op het ontslag van oud-directeur van het Centraal Fonds Volkshuisvesting Jan van der Moolen had aangestuurd, tevergeefs overigens. Van der Moolen beweerde dat vorige week. Het naar buiten treden met bepaalde rapporten zou Dekker niet zijn bevallen. Dekker gaf wel toe dat er 'irritatie' was geweest over het moment waarop dat gebeurde.

Winsemius: 'Verantwoordelijk voor stoomschip'
'Meer en vaker' informatie vergaren. Dat had zijn ministerie volgens de vroegere minister van Volkshuisvesting Pieter Winsemius 'zou je kunnen zeggen' moeten doen over de plannen de afgelopen jaren in corporatieland. Hij werd vandaag gehoord door de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties over onder meer de aankoop en verbouwing van het stoomschip Rotterdam door de corporatie Woonbron.

Dat avontuur liep financieel zo uit de hand, dat het de woningstichting in groot gevaar bracht. Winsemius vindt zichzelf verantwoordelijk: 'We hadden een positief besluit genomen.' Hij vindt nog wel dat de incidenten in de corporatiewereld, die tot de enquête aanleiding gaven, ook echt 'incidenten' waren. 'Negen van de tien keer gaat het goed.'

En: 'Achteraf had je incidenten altijd kunnen voorkomen, behalve een komeet die op je hoofd valt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden