Update

Oud-minister Els Borst (81) overleden

Oud-minister van Volksgezondheid Els Borst is gisteravond in haar woonplaats Bilthoven op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold bevestigd. De politie onderzoekt mogelijke 'verdachte omstandigheden' waaronder het lichaam van Borst werd aangetroffen.

Els Borst. Beeld anp
Els Borst.Beeld anp

Borst werd gevonden in de garage van haar huis aan de Ruysdaellaan. De politie stelt zich op het standpunt dat de doodsoorzaak ook een natuurlijke kan zijn of een ongeluk, maar 'als dat zeker is, tuig je niet zoiets op', aldus een politiewoordvoerster over het onderzoek door de recherche.

Lijsttrekker tegen wil en dank
De politica, van huis uit arts, was vakminister in twee paarse kabinetten van premier Wim Kok, van 1994 tot 2002, en gedurende Paars II tevens vicepremier. Bovendien was ze in 1998 tegen wil en dank lijsttrekker van haar partij.

'Een fantastische minister en vicepremier', karakteriseerde Pechtold Borst. Hij noemde het overlijden van zijn partijgenote 'volkomen onverwacht' en zei er 'intens verdrietig' over te zijn. Pechtold sprak haar zaterdag nog tijdens een congres van D66, waar ze was in gezelschap van haar kleinkinderen. Hij beschouwde haar als zijn coach op de achtergrond en heeft veel van haar opgestoken. Voor D66 was ze van onschatbare waarde, zei hij.

Louter positieve geluiden
Ook uit andere politieke hoeken klonken louter positieve geluiden, hoewel Borst gedurende haar jaren als minister veel politieke en maatschappelijke kritiek te verduren kreeg. Emile Roemer (SP) noemde haar een bijzondere politica. PVV-leider Geert Wilders omschreef de overleden oud-minister als 'een liberaal pur sang'. Sybrand Buma (CDA) prees de grote staat van dienst van Borst.

Menswaardig levenseinde
Vanuit het kabinet kwam een reactie van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Hij repte van een heel treurig bericht. 'Een bijzondere vrouw met grote verdiensten voor de samenleving', schreef hij op Facebook. 'Weinigen hebben zo'n grote bijdrage geleverd aan het medisch-ethische debat in Nederland. Dankzij haar is in onze wetgeving geregeld dat een menswaardig levenseinde mogelijk is.'

Daarmee doelt de bewindsman op een van de moeilijkste dossiers die Borst tijdens haar bewind onder handen nam, dat van een nieuwe euthanasiewet.

Van arts tot minister
Els Borst werd geboren op 22 maart 1932 in Amsterdam. Na haar studie geneeskunde en promotie aan de Universiteit van Amsterdam begon ze haar carrière als arts. Later werd ze, naast minister, ook hoogleraar, directeur van het Universiteitsziekenhuis van Utrecht en vicevoorzitter van de Gezondheidsraad.

Afgelopen zaterdag op het congres van D66 in de Beurs van Berlage. Vanaf links Rogier van Boxtel, Alexander Pechtold, Els Borst en Pia Dijkstra. Beeld anp
Afgelopen zaterdag op het congres van D66 in de Beurs van Berlage. Vanaf links Rogier van Boxtel, Alexander Pechtold, Els Borst en Pia Dijkstra.Beeld anp
De politie verricht onderzoek bij de woning van Borst in Bilthoven. Beeld ANP
De politie verricht onderzoek bij de woning van Borst in Bilthoven.Beeld ANP
In 2010 tijdens het voorjaarscongres van D66, waar oprichter Hans van Mierlo werd herdacht. Beeld anp
In 2010 tijdens het voorjaarscongres van D66, waar oprichter Hans van Mierlo werd herdacht.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden