Oud-medewerker Cordaan verdacht van mishandelen patiënten

Sonja L., een oud-medewerker van een Amsterdamse vestiging van zorginstelling Cordaan, wordt ervan verdacht jarenlang vijftien zeer kwetsbare patiënten te hebben mishandeld, afgeperst, bedreigd en geïntimideerd.

Josien Wolthuizen
Patiënten van Cordaan zouden zijn mishandeld door een oud-medewerker en in de hoek gezet Beeld Floris Lok
Patiënten van Cordaan zouden zijn mishandeld door een oud-medewerker en in de hoek gezetBeeld Floris Lok

De 41-jarige L. uit Purmerend zou tussen 2009 en 2013 met geweld of onder dreiging van geweld verstandelijk gehandicapte patiënten in Villa Anderz, een locatie van Cordaan in Noord, hebben gedwongen hun pinpassen en pincodes af te geven.

Het afpersen ging gepaard met bizarre straffen als de patiënten niet meewerkten, aldus het OM. "Patiënten moesten in de hoek of op de gang staan, kregen geen eten, moesten hun schoenen inleveren en er werd gedreigd met opname in een gesloten inrichting of het verliezen van hun huis. Ook moesten patiënten op de grond zitten als een hond en werd er geschreeuwd en gescholden. L. gebruikte ook fysiek geweld: patiënten werden bij de keel gegrepen en met vuisten geslagen, ze op ze zitten of gooide slippers naar ze," aldus de officier van justitie tijdens een regiezitting maandag.

L. wordt daarnaast verdacht van diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte. Ze zou haar werkgever Cordaan hebben bestolen door het opmaken van vervalste facturen. Het OM heeft berekend dat L. er in totaal zeker een kwart miljoen euro aan zou hebben overgehouden.

Fout
L.'s advocaat Wikke Monster stelt dat er nooit mishandelingen hebben plaatsgevonden. L. wilde de patiënten juist 'beschermen'. Ze heeft de rechtbank verzocht meer getuigen te horen in zaak, onder wie een oud-leidinggevende. De rechtbank heeft deze wensen voor een groot deel gehonoreerd.

L. heeft de diefstal wel bekend, al zegt ze dat het om 'een fout' ging.

De zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden. De datum van de inhoudelijk behandeling is nog niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden