'Oud-leden Hofstadgroep collecteren in Oost voor Syrië'

De wegens terrorisme veroordeelde Bilal L. en Samir A. zamelen in Amsterdam-Oost geld in voor Nederlandse Syriëgangers en hun kinderen die in Koerdische kampen zitten.

Samir A. bij een eerdere rechtszaak Beeld anp
Samir A. bij een eerdere rechtszaakBeeld anp

De Nederlandse justitie is doorgaans gebeten op financiële steun aan IS-leden. Eerder zijn familieleden van Syriëgangers veroordeeld voor het overmaken van relatief kleine bedragen naar verwanten in Syrië.

De gemeente Amsterdam is niet op de hoogte van de activiteiten van L. en A., waar De Telegraaf, NRC en de Volkskrant over berichten. L. en A. gelden als ex-leden van de Hofstadgroep, waarvan ook Mohammed Bouyeri - de moordenaar van Theo van Gogh - deel uitmaakte.

Islamitische plicht
Volgens de kranten sporen L. en A. zeker sinds begin dit jaar moslims in Oost aan om vrouwen en kinderen te hulp te komen die vastzitten in Koerdische kampen. Dit gaat onder meer via WhatsAppgroepen, waarvan de Volkskrant screenshots heeft ontvangen. L. vertelt hierin over de erbarmelijke omstandigheden in de kampen. De families in veiligheid brengen zou een islamitische plicht zijn.

De Nederlandse overheid weigert zich in te spannen om hen terug te halen, ondanks herhaalde verzoeken van familieleden en advocaten.

Via een ondergronds netwerk zouden L. en A. het geld bij smokkelaars in Syrië kunnen krijgen. Beide mannen bevestigen aan de Volkskrant dat ze de kinderen proberen te helpen in de opvangkampen in Syrië.

Open wonden
Ze geven dezelfde verklaring: 'Het gaat om kinderen die er niet voor hebben gekozen daarnaartoe te gaan of die zelfs daar geboren zijn. Er zijn as we speak kinderen van Nederlandse afkomst in de kampen, die daar met open wonden liggen en ieder moment kunnen overlijden.'

Van L. is vastgesteld dat hij deelnam aan de WhatsAppgesprekken, A. ontkent dit. Bilal L. kreeg in 2006 drie jaar cel wegens het ronselen voor de jihad. Samir A. kreeg in 2008 een gevangenisstraf van negen jaar wegens voorbereidingen voor een terroristische aanslag.

Hofstadgroep

Bilal L. en Samir A. waren in het verleden lid van de Hofstadgroep. Deze groep kwam tussen 2003 en 2004 meerdere malen bijeen, onder andere in het huis van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Na de moord werden meerdere leden opgepakt en verdacht van het lidmaatschap van een terroristische organisatie.

L. werd in 2006 tot drie jaar cel veroordeeld voor het ronselen voor de jihad. Hij werd na zijn vrijlating jongerenwerker in Amsterdam. Maar nadat dit in 2015 bekend werd brak er onrust uit en vertrok hij weer.

Samir A. heeft een gevangenisstraf van negen jaar uitgezeten voor het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden