Plus

Oud-hoofdredacteur NRC Handelsblad: Passie, drive, en ook Belg-af

Peter Vandermeersch (57) stapt op als hoofdredacteur van NRC Handelsblad: hij wordt correspondent in Parijs. Wat voor krant laat hij achter?

Hannah Stöve
Peter Vandermeersch Beeld ANP
Peter VandermeerschBeeld ANP

Peter Vandermeersch hield gisteren een emotionele afscheidsspeech voor zijn redactie. Na negen jaar houdt hij het voor gezien als hoofdredacteur en keert hij terug naar een voor hem bekende functie: correspondent in Parijs voor dezelfde krant.

Plaatsvervangend hoofdredacteur Marcella Breedeveld stopt ook op 1 september, voor een nog onbekende nieuwe functie. Het duo heeft besloten 'dat het in deze mooie omstandigheden goed is om het stokje over te dragen aan een nieuwe hoofdredacteur en plaatsvervangende hoofdredacteur', zei Vandermeersch in zijn praatje. Ze gaan 'in alle rust' op zoek naar hun opvolgers.

Oplagestijging
Vandermeersch begon in 1988 als journalist bij het Belgische dagblad De Standaard. Hij werkte er jarenlang als verslaggever, was correspondent in Parijs en New York. Daarna was hij elf jaar hoofdredacteur.

Vanwege zijn inhoudelijke kennis, enthousiasme en goede staat van dienst bij De Standaard (de krant beleefde onder zijn hoede een enorme oplagestijging) werd Vandermeersch in 2010 met open armen ontvangen door NRC Handelsblad - ook al kende bijna niemand hem. "Het was alsof de Here Jezus zélf op zijn ezeltje bij ons naar binnen was gereden," zei een anonieme redacteur vorig jaar in een profiel over in HP/De Tijd.

NRC Handelsblad had toentertijd het imago van een weliswaar onkreukbaar, maar ook tikje oubollig dagblad. Jaarlijks haakten duizenden abonnees af. "Het was geen krant die je wilde lezen, het was een krant die je moest bestuderen, als de kinderen naar bed waren en de gordijnen zorgvuldig gesloten. Dat is niet van deze tijd," zei hij in 2012 in de Volkskrant.

Vandermeersch sloeg bij zijn aantreden dus driftig aan het innoveren om de oplage te stuwen. Hij besloot dat de redacties van NRC Handelsblad en NRC Next in 2012 moesten verkassen, van een pand langs de A20 in Rotterdam naar het Amsterdamse Rokin.

Tientallen redacteuren en columnisten vlogen eruit, hij introduceerde het tabloidformaat, voegde de redacties van NRC Handelsblad en NRC Next samen, begon katern Lux, magazine Deluxe en de vorige week nog vernieuwde bijlage Het Blad. Hij zette vol in op de omslag van papier naar digitaal.

Brexit en badmode
Zijn visie was die van een toegankelijkere krant, met meer korte stukken en artikelen over populaire onderwerpen en de prettige zaken des levens. Kort door de bocht: én brexit, én bad­mode.

Lezers moesten daar uiteraard aan wennen, maar vruchten heeft de omslag qua cijfers zeker afgeworpen. Hoewel de papieren oplage net als die van alle kranten daalt, verkoopt NRC in verhouding veel digitale abonnementen.

Zijn stijl van leidinggeven werd vooral in zijn eerste jaren bekritiseerd vanwege zijn woede-uitbarstingen. Maar hij was ook een gepassioneerde en betrokken hoofdredacteur, wat goed uit de verf kwam in de vele keren dat hij aanschoof in De wereld draait door.

Gisteren vertelde hij er gloedvol dat hij die ochtend de Nederlandse nationaliteit heeft gekregen. Hij wil mee kunnen draaien in de democratie, want hij voelt zich hier thuis. Zó thuis dat hij zijn speech afsloot met een variatie op de inmiddels klassieke frase van Eberhard van der Laan: "Ik hoop dat NRC de lieve organisatie blijft die ze is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden