Oud echtpaar voor niets getraumatiseerd door zeeleeuw Fernandez

Het oude echtpaar Nevenzeel werd een tijd lang opgeschrikt door het geschreeuw van zeeleeuw Fernandez. Voor niets, blijkt nu: de luidruchtige Fernandez heeft de zeeleeuwvrouwtjes in Artis niet bevrucht. Er zullen dit jaar geen zeeleeuwpups geboren worden.

Carmen Dorlo
Dit is wel een zeeleeuwpup Beeld anp
Dit is wel een zeeleeuwpupBeeld anp

Onduidelijke echo
Artis meldde eind juni nog dat de pups ieder moment geboren konden worden, maar niets bleek minder waar. In een blog vertelt een Artis-dierenverzorger over de teleurstelling die ontstond toen na een tweede echo bleek dat de vrouwelijke zeeleeuwen dit jaar niet goed genoeg gedekt waren. 'De dracht bij onze zeeleeuwen gaat elk jaar van een leien dakje,' schrijft de dierenverzorgster in het blog. 'Vandaar dat we ook maar één keer een echo maken. Op deze manier hoeven we de dieren zo min mogelijk te storen, maar hebben we wel een zicht op hun gezondheid.' Bij die ene echo was er niet goed te zien of ze drachtig waren, maar Artis gokte het erop. Jammer genoeg.

Trauma door geschreeuw
In mei meldde Het Parool al eerder over het trauma van familie Nevenzeel. Mevrouw en meneer Nevenzeel wonen op de Entrepotdok en klaagden over overlast door paringsgeluiden van een zeeleeuw. Zeeleeuw Fernandez.

'Ik ben getraumatiseerd door het geschreeuw van zeeleeuw Fernandez,' vertelde de 80-jarige mevrouw Nevenzeel. 'Ik ben van Joodse komaf en moest tijdens de oorlog onderduiken. Nu moet ik weer onderduiken, want ik doe mijn ramen en deuren niet meer open.' Nevenzeel stapte naar de Raad van State om iets te veranderen aan het beleid van Artis. De Raad van State besloot dat Artis niet hoefde op te treden tegen het lawaai van de brullende zeeleeuwen in de dierentuin.

Fernandez heeft voor niets geschreeuwd
Nu blijkt dat zeeleeuw Fernandez niet veel verder kwam dan zijn hitsige gebrul en mevrouw Nevenzeel voor niets aan haar trauma herinnerd werd: hoe hard de paringsgeluiden ook waren, de vrouwtjes zijn niet bevrucht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden