Update

Oud-doelman en PSV-legende Jan van Beveren overleden

Oud-doelman Jan van Beveren is vandaag op 63-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie naar buiten gebracht. De voormalig international overleed in zijn woonplaats Houston in de Verenigde Staten.

null Beeld

Van Beveren, geboren in Amsterdam, verhuisde in zijn tienerjaren naar Emmen, waar hij op 15-jarige leeftijd al in het eerste van amateurclub VV Emmen keepte. Hij vertrok naar Rotterdam om zijn carrière als prof in 1967 te beginnen bij Sparta.

In 1970 maakte hij de overstap naar PSV, de club waar hij tien jaar bleef spelen. Van Beveren won in zijn jaren bij de club uit Eindhoven onder meer drie landstitels en de UEFA Cup. Na PSV vertrok hij naar de Verenigde Staten en keepte daar voor de clubs Fort Lauderdale Strikers en Dallas Sidekicks. Hij beëindigde zijn actieve loopbaan in 1985.

Van Beveren kwam 32 keer uit voor het Nederlands elftal, maar maakte nooit een eindronde van het wereldkampioenschap of Europees kampioenschap mee. Voor het WK van 1974 (West-Duitsland) was hij geblesseerd, kort voor het EK van 1976 (Joegoslavië) keerde hij het Nederlands elftal de rug toe uit boosheid over de voorkeursbehandeling voor met name Johan Cruijff.

Toenmalig bondscoach Jan Zwartkruis haalde de keeper, die bekend stond om zijn lenigheid, terug bij Oranje. Toen Van Beveren vervolgens als reserve werd aangewezen, bedankte hij opnieuw en miste daardoor ook het WK van 1978 (Argentinië).

Na zijn voetballoopbaan bleef hij in de VS wonen en zette daar een postzegelhandel op. Hij werkte ook als keeperstrainer voor verschillende clubs.

PSV diep bedroefd
PSV is 'diep bedroefd' door het plotselinge overlijden van oud-doelman Jan van Beveren. Dat heeft de club in een communiqué op de website laten weten. Van Beveren speelde van 1970 tot 1980 in Eindhoven. 'Hij was als speler een fenomeen en gold als één van 's lands beste keepers aller tijden', luidt de tekst.

Van Beveren won met PSV drie landstitels (1975, 1976 en 1978), tweemaal de KNVB-beker (1974 en 1976) en de UEFA Cup (1978).

Van Beveren: doelman zonder passende erelijst
Hij gold als eigenzinnig, durfde het op te nemen tegen de clan rond Johan Cruijff maar miste daardoor wel een interlandloopbaan die paste bij zijn kwaliteiten. Jan van Beveren is wellicht de beste doelman die Nederland ooit gehad heeft. Gebrek aan erkenning dreef hem in 1980 naar de Verenigde Staten. Daar overleed hij vandaag op 63-jarige leeftijd.

Van Beveren, geboren in Amsterdam maar deels opgegroeid in Emmen, begon zijn profcarrière bij Sparta waar hij Pim Doesburg uit het doel verdrong. Al op 19-jarige leeftijd debuteerde hij in Oranje dat op dat moment nog een onbetekenende rol speelde in het internationale voetbal hoewel er talent voldoende aanwezig was.

Terwijl Ajax en Feyenoord finales van de Europa Cup 1 haalden - Feyenoord won in 1970 als eerste Nederlandse club de belangrijkste beker voor clubteams - miste het Nederlands elftal deelname aan het WK 1970 in Mexico.

'Veel spelers vergeten de belangrijkheid van zo'n toernooi. Die praten altijd maar over geld', liet de doelman optekenen in het boek Rugnummer 1 van Joop Niezen. Van Beveren stoorde zich met name aan de houding van een aantal Ajacieden. Johan Cruijff zegde nog wel eens af.

Ook het EK in 1972 werd gemist. Van Beveren speelde inmiddels voor PSV (gekocht voor 1 miljoen gulden) en was normaal gesproken de keeper van Oranje. De beslissende kwalificatiewedsdtrijd voor deelname aan het WK van 1974 tegen België (0-0) miste hij door een blessure, die hem uiteindelijk ook deelname aan het legendarische toernooi kostte.

In de voorbereiding weigerde bondscoach Rinus Michels een uitzondering te maken voor Van Beveren die nog niet voluit kon trainen. De doelman besloot uiteindelijk zelf maar te vertrekken. Met Jan Jongbloed in het doel verloor Nederland de finale van gastland West-Duitsland en was een voetbaltrauma geboren.

In 1975 ontstond er een conflict rond Oranje waarna Van Beveren opstapte en uiteindelijk ook het EK van 1976 miste. De nieuwe bondscoach Jan Zwartkruis haalde hem over zich beschikbaar te stellen voor Oranje maar Van Beveren werd, eenmaal geselecteerd, naar de reservebank verwezen.

Het was genoeg voor 'Lange Jan' die in 1978 met PSV ten koste van het Franse Bastia de UEFA Cup veroverde. Toen hij in dat jaar ook nog vanwege bedreigingen een gastoptreden bij Studio Sport moest afzeggen was het voor de doelman duidelijk. Zijn toekomst lag niet in Nederland. Twee jaar later emigreerde hij naar de Verenigde Staten waar hij nog enkele jaren keepte en later een postzegelhandel opzette.

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden