Oud-directeur Slotervaartziekenhuis Erbudak failliet

Aysel Erbudak, de oud-directeur van het Slotervaartziekenhuis, is vandaag persoonlijk failliet verklaard.

Aysel Erbudak.Beeld anp

Het faillissement is uitgesproken op verzoek van het Amsterdamse ziekenhuis. Dat krijgt nog 1,7 miljoen euro van de begin 2013 ontslagen bestuursvoorzitter.

Erbudak ontbrak vanmorgen bij de zitting en had evenmin een advocaat gestuurd. Volgens advocaat Mark Elkhuizen, die het Slotervaartziekenhuis vertegenwoordigt, wordt morgen de naam van de curator bekendgemaakt. Deze krijgt volgens Elkhuizen verregaande bevoegdheden om voor de schuldeisers 'de verhaalsmogelijkheden in kaart te brengen'. Door het faillissement kan ze niet bij haar privé vermogen in Nederland, met uitzondering van geld voor 'primaire levensbehoeften'.

Erbudak werd ontslagen na een conflict met de raad van commissarissen. Als directeur van het Slotervaartziekenhuis ontving zij geen salaris. Zij kreeg alleen voorschotten en deed veel van haar privé-uitgaven op kosten van het ziekenhuis. Ook nam zij contant geld op uit de kluis van het Slotervaart.

Aanmerkelijke bedragen
In een door Erbudak zelf aangespannen zaak bepaalde de rechter eerder dit jaar dat zij 1,7 miljoen euro aan het ziekenhuis moet terugbetalen. Volgens de rechter had Erbudak ten onrechte 'aanmerkelijke bedragen' aan het ziekenhuis onttrokken. Erbudak moet ook 2,4 miljoen terugbetalen aan een firma die hoofdzakelijk eigendom is van de familie Schram, die tot eind 2013 eigenaar was van het ziekenhuis.

Erbudak werd in 2006 directeur van het Slotervaartziekenhuis, dat toen werd overgenomen door haar zakenpartner Jan Schram. Schram overleed eind 2012. Volgens de statuten moesten de erven Schram hun aandelen in het ziekenhuis te koop aanbieden aan Erbudaks kinderen. Dat gebeurde pas nadat de familie Schram extra aandelen had uitgegeven, waardoor het belang van de familie Erbudak van 49 procent verwaterde tot bijna nul. Vrijwel gelijktijdig werd Erbudak met instemming van de erven Schram ontslagen.

Erbudak spande daarop een rechtszaak aan om de aandelenemissie terug te draaien. De tuchtrechter gaf de betrokken notaris onlangs een waarschuwing, omdat hij te weinig oog had voor de belangen van de familie Erbudak. Maar de Ondernemingskamer, een onderdeel van het gerechtshof gespecialiseerd in conflicten in bedrijven, rechtvaardigde vorige week de aandelenuitgifte.

Ontwrichtende rol
Erbudak had zichzelf onmogelijk gemaakt bij cruciale partijen als zorgverzekeraar Achmea, de medische staf en de gemeente Amsterdam. De rechters spraken van een 'ontwrichtende rol' van Erbudak en noemden het 'begrijpelijk' dat de familie Schram haar positie wilde marginaliseren. Die wens kwam mede voort uit de ontdekking van malversaties door Erbudak, die het Openbaar Ministerie (OM) sinds vorig jaar onderzoekt. Het OM verdenkt haar onder meer van valsheid in geschrifte.

Erbudak is onlangs geëmigreerd naar Turkije, waardoor zij geen vaste woon- of verblijfplaats meer in Nederland heeft. Later dit jaar wordt haar huis in Beverwijk geveild. Vanuit het buitenland zegt ze over haar faillissement: 'Ik betreur de rechtsgang in Nederland. Dit alles wil niet zeggen dat ik aan de beademing lig. Ik beloof dat ik een comeback maak waarbij de successen die ik in het Slotervaartziekenhuis heb behaald, zullen verbleken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden