Oud-dictator Videla: onder mijn bewind duizenden mensen vermoord

De tot een levenslange gevangenisstraf veroordeelde Argentijnse oud-dictator Jorge Videla heeft voor het eerst gesproken over moorden op tegenstanders van zijn regime.

Een nabestaande van een van de slachtoffers van Videla bij het horen van zijn straf, in 2010. Beeld AP
Een nabestaande van een van de slachtoffers van Videla bij het horen van zijn straf, in 2010.Beeld AP

Tussen 1976 en 1983, toen Videla president was van Argentinië, zijn er tot 8000 mensen gedood, geeft Videla toe in een boek van de Argentijnse journalist Ceferino Reato dat zaterdag uitkomt. De lichamen werden verborgen of vernietigd om protesten in binnen- en buitenland te voorkomen. Videla zou gezegd hebben dat 'er geen andere oplossing mogelijk was om een anarchistische maatschappij te disciplineren', en dat het regime nu eenmaal een grote hoeveelheid mensen moest uitschakelen, zonder dat de rest van het land daar notie van kreeg.

Reato sprak de oud-dictator in de cel, aldus zijn uitgever.

Levenslang
Videla werd eind 2010 tot levenslang veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid. Hij leidde het generaalsregime gedurende de eerste 5 jaar van de militaire dictatuur (1976-1983). In die periode, die ook wel de Vuile Oorlog wordt genoemd, verdwenen 30.000 tegenstanders van het regime spoorloos.

Een rechter veroordeelde Videla al in 1985 tot levenslange gevangenisstraf, maar 5 jaar later verleende de toenmalige president Carlos Menem hem gratie. Nadat diens amnestiewetten tussen 2003 en 2007 stapsgewijs waren teruggedraaid, konden de oud-dictator en zijn medestanders opnieuw worden vervolgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden