Oud-cliënt in de clinch met Bram Moszkowicz

Donald G., hoofdverdachte in een omvangrijke afpersingszaak, heeft maandag in de rechtszaal zijn voormalige advocaat Bram Moszkowicz hard aangevallen. Volgens G. heeft Moszkowicz nooit enige interesse gehad in de inhoud van zijn zaak, heeft hij hem slechts tweemaal bezocht in het huis van bewaring en hem ten onrechte geadviseerd consequent te zwijgen. Moszkowicz weerspreekt de aantijgingen.

Bram Moszkowicz in de rechtbank van Den Bosch voor het hoger beroep tegen de uitspraak van de tuchtrechter dat hij als advocaat moet worden geschrapt. Beeld anp

De politie arresteerde G. en een aantal medeverdachten in oktober 2011 tijdens een grootscheepse actie. Onder hen ook de prominente Hells Angel Harry S., die eveneens Moszkowicz in de arm nam. De veelbesproken raadsman staat S. nog steeds bij. G. stapte over naar de advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef.

G. trok van leer tegen Moszkowicz toen de strafpleiter de zaal net had verlaten. 'Mij is nooit iets gevraagd over de inhoud van mijn eigen zaak', beklaagde G. zich. 'Ik hoorde van iemand van zijn kantoor dat het dossier Bram niet interesseerde. Hij wilde er dan ook niet over praten'' Volgens G. kreeg hij slechts één enkel advies van Moszkowicz: 'Niets doen. Op je stoel blijven zitten en achterover leunen.'

G. noemde het vertrouwen dat hij in advocaat Moszkowicz heeft gesteld 'achteraf misplaatst'. Hij wil wél verklaren. Daarnaast wil G. enkele tientallen getuigen horen. Hij heeft tal van vragen, die Moszkowicz tegen zijn opdracht in heeft laten liggen.

Moszkowicz zegt in een reactie dat hij G. in circa 8 tot 10 zittingen heeft bijgestaan en dat G. zich altijd achter zijn pleidooien heeft geschaard. G. had alleen contact met Moszkowicz en een kantoorgenoot. 'Het spreekt voor zich dat hij nooit tegen G. heeft gezegd dat mij het dossier niet zou interesseren.' Moszkowicz zegt niet te weten waar de kritiek vandaan komt 'of het zou iets te maken moeten hebben met zijn nieuwe raadslieden.'

De kritiek van G. op Moszkowicz is delicaat, omdat de raadsman al geruime tijd onder vuur ligt. De Raad van Discipline zette hem vorig jaar oktober uit de advocatuur. Omdat het hij in hoger beroep ging, mag Moszkowicz zijn vak nog uitoefenen. Op 22 april beslist het Hof van Discipline definitief over zijn professionele lot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden