Oud-CDA'er Taimounti lijsttrekker Denk in Amsterdam

Mourad Taimounti (37) is de lijsttrekker van partij Denk voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Hij is ondernemer, voormalig lid van stadsdeelraad Slotervaart en stond op de lijst voor de Tweede Kamer. "Wij zullen een verrassing zijn in Amsterdam."

Mourad TaimountiBeeld Marc Driessen

Het is zijn mooiste verjaardagscadeau, zegt Taimounti; op zijn 37ste verjaardag maakt Denk bekend dat hij de Amsterdamse lijst gaat aanvoeren.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen, die de partij drie zetels opleverde, was Denk de grootste in Nieuw-West. "Als wij uitgaan van het aantal stemmen dat wij bij die verkiezingen hebben binnengehaald in Amsterdam, dan richten wij ons op vijf tot zes zetels in de gemeenteraad," zegt hij.

Taimounti is geen onbekende in de Amsterdamse politiek. Hij zat namens CDA in stadsdeelraad Slotervaart. "Toen was ik 22 jaar, kwam net kijken en heb mij driekwart jaar stilgehouden, omdat ik dacht dat de ouderen het wel beter zouden weten, Toen dat tegenviel, ging ik los."

Taimounti, geboren in Slotervaart, nu Osdorper, keerde zich af van het CDA, toen die in kabinet Rutte I stapte, met gedoogsteun van PVV.

Wat trekt u aan in Denk?
"De directheid, zeggen waar het op staat en het kleur bekennen. Ik zie dat het populisme in de politiek is doorgesijpeld naar alle partijen. Die meten met dubbele maten: als het goed met ons gaat, zijn we Nederlanders. Maar als iemand een fout maakt, is hij ineens Marokkaan."

Denk wekt de indruk juist de identiteit van mensen te benadrukken.
"Ik word in Nederland voortdurend aangesproken op mijn identiteit, dat heeft Denk niet bedacht. Ik wil dat niet. Wat doet het er toe dat mijn vader en moeder uit Marokko komen?

Wat kunnen we van Denk verwachten in Amsterdam?
"Wij staan voor een gastvrije, eerlijke en rechtvaardige stad. Wij schrikken van het nieuws dat veel Amsterdamse huizen in handen zijn van het grote geld. Heel veel Amsterdammers staan voor de vraag: hoe red ik het financieel tot het eind van maand? En ondernemers die moeite hebben het hoofd boven water te houden. Daarin zit geen kleurverschil. We benoemen de discriminatie op de arbeidsmarkt, de verschillen in het onderwijs. En we willen de hoge parkeertarieven aanpakken."

Meer partijen maken zich druk over deze onderwerpen. Wat maakt jullie anders?
"Wij zetten woord bij daad. Wij willen geld uittrekken om deze problemen aan te pakken. Andere partijen zijn ook tegen discriminatie, maar geven hun geld aan andere zaken uit. Islamofobie is de grootste vorm van discriminatie, gevolgd door Afrofobie. Maar wat doen wij eraan? De overheid moet een afspiegeling zijn van de samenleving, maar bij de meeste organisaties is de top wit en de uitvoering zwart."

Hebben Amsterdammers zonder migratieachtergrond iets bij Denk te zoeken?
"Jazeker. Het is een onterecht frame dat wij er alleen zijn voor minderheden. Amsterdam is van ons allemaal. Feit is wel dat sinds onze oprichting grote groepen mensen met een migratieachtergrond voor het eerst in jaren weer gingen stemmen. Die groep voelt zich al heel lang niet gehoord. Die geven wij een stem. Ik zou zeggen: wees blij."

In Amsterdam is het vorig jaar onrustig geweest tussen aanhanger van de Turkse president Erdogan en die van Gülen. Denk uit zich in de Tweede Kamer als pro-Erdogan. Zijn jullie er ook voor de aanhangers van Gülen?
"Ik ben van Marokkaanse komaf en vind het heel vervelend dat mensen tegenover elkaar staan. Wij willen verbinden en de internationale politiek niet naar Amsterdam halen. Wij zijn er voor iedereen, maar met name voor de groep die zich twintig jaar niet gehoord voelde; de minderheden. Daar ga ik stapje harder voor lopen."

Geldt dat ook voor homo's?
"Die vraag zou u niet stellen aan andere partijen. Wij komen voor iedereen op, behalve voor mensen die xenofoob zijn. Verder heeft iedereen recht om te zijn wie hij wil zijn.

Wat voor politiek zult u bedrijven de raad?
"We zullen een verrassing zijn in Amsterdam. Soms moet je er als partij met gestrekt been ingaan om de boel wakker te schudden. Maar we zijn vooral constructief en verbindend. We zijn de grootste partij in Nieuw-West, dat geeft verantwoordelijkheid.

Top vijf Denk

1. Mourad Taimounti, ondernemer met diverse kledingwinkels
2. Aysegül Kiliç, was nummer 8 oplijst Tweede Kamer, voorzitter Amsterdamse partij M+
3. Sheher Khan, politicoloog
4. Raymond Pinas, manager ouder- en kindteams Nieuw-West
5, Numan Yilmaz, docent ROC Amsterdam.

Niets meer missen over de verkiezingen van maart 2018? Volg Amsterdam Kiest op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden