Oud-bisschop Jan Ter Schure: kerkgezag voorop
HAARLEM - De benoeming van pater salesiaan Joannes Ter Schure (1922) tot bisschop van Den Bosch in 1985 ging niet zonder slag of stoot: maar liefst 28 dekens van het Brabantse bisdom keerden zich tegen zijn benoeming door het Vaticaan.
Ter Schure werd gezien als de laatste in het rijtje uitgesproken conservatieve bisschoppen die door het Vaticaan in de jaren zeventig en tachtig werden benoemd. Hij overleed in 2003.
De bisschop van Den Bosch stond bekend een als gezagstrouwe katholiek: bij hem stond de autorititeit van de Rooms-Katholieke Kerk voorop.
Lawaai
Dat kon niet iedereen waarderen. Bij zijn installatie als bisschop was er protest van kleine groepjes katholieken die lawaai maakten. De bisschop moest de afstand tussen de Sint Janskathedraal in Den Bosch en het Casino waar de receptie plaatshad, onder politiebewaking afleggen. De dekens uit het bisdom wilden niet dat de conservatieve katholiek de opvolger werd van de populaire bisschop Jan Bluyssen. Maar dertien jaar later, in 1998, bij het afscheid van Ter Schure in de Sint Janskathedraal werd de kerkbestuurder met lof overladen.
Het groeiende individualisme in de jaren tachtig van de katholieke gelovigen was Ter Schure een doorn in het oog. ''Daarmee is het gezag van de kerkelijke leiding verzwakt'', vond hij.
Gelovigen en pastores traden volgens de bisschop te ''eigenmachtig'' op. Ter Schure week niet af van de regels van het Vaticaan. Daardoor raakte hij meerdere keren in conflict met parochies en maakte hij ruzie over de rol van pastoraal werkers. In 1987 richtte hij een priesteropleiding bij het bisdom op, het Sint Janscentrum. In de periode dat hij bisschop was, werden er 64 priesters en 56 permanente diakens gewijd. (ANP)