Oud-ambtenaar verdacht van oplichting illegalen

Een voormalig ambtenaar van de gemeente Amsterdam wordt ervan verdacht illegalen te hebben opgelicht. De 61-jarige Emile P. moest dinsdag voor de rechter verschijnen, maar de inhoudelijke behandeling van zijn zaak is op zijn verzoek uitgesteld.

Interieur stadsdeelkantoor Oost Beeld Floris Lok
Interieur stadsdeelkantoor OostBeeld Floris Lok

Volgens het Openbaar Ministerie heeft P., die werkte op het stadsdeelkantoor in Oost, tussen 2011 en 2014 illegale immigranten verteld dat hij tegen betaling van 12.000 euro een verblijfsvergunning kon regelen. Ook zou hij vervalste documenten van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hebben verstrekt om zijn verhaal geloofwaardiger te maken.

P. vroeg bij aanvang van de zitting om de inhoudelijke behandeling uit te stellen. Zijn advocaat mr. Thomas was niet komen opdagen. Die heeft zich teruggetrokken omdat hij niet of nauwelijks contact kon krijgen met zijn cliënt, liet hij de rechtbank weten. P. beaamde dat hij twee weken geleden een mail heeft gekregen van zijn advocaat, maar die had hij niet geopend omdat er een virus in zou zitten. Daarna heeft hij tot een dag van de zitting gewacht om contact op te nemen met zijn advocaat.

Kansen
De rechtbank ging mee in het verzoek, 'omdat het belang van een advocaat in een zaak als deze te groot is'. Wel werd benadrukt dat P. genoeg kansen heeft gehad om contact op te nemen met zijn advocaat, dus dat de zaak op de nieuwe datum, 14 december, hoe dan ook doorgaat.

De 44-jarige Nigeriaan Steven O. staat ook terecht in de zaak. Zijn zaak werd wel inhoudelijk behandeld. O. werd verdacht van het opmaken van valse documenten en oplichting, al dan niet als hulpje van P.

O. was bij de zaak betrokken geraakt nadat hij het slachtoffer, ene Charles uit Nigeria, en hoofdverdachte P. aan elkaar had voorgesteld. Charles, een landgenoot van O. uit dezelfde streek, is een uitgeprocedeerde asielzoeker, maar hij hoopte via een andere weg alsnog aan verblijfspapieren te komen. P., die werkzaam was op het stadsdeelkantoor in Oost, had tegen O. gezegd dat tegen betaling te kunnen regelen.

Documenten
Het slachtoffer stapte naar de politie toen hij na het betalen van 8100 euro doorhad dat er nooit een paspoort zou komen. Daarop werden P. en O. gearresteerd. In het huis en in de kluis van P. op het stadsdeelkantoor werden documenten gevonden die gebruikt worden voor de aanvraag van een verblijfsvergunning.

Het OM vroeg vrijspraak voor O., omdat niet kon worden bewezen dat hij zich willens en wetens schuldig had gemaakt aan oplichting en valsheid in geschrifte. De rechtbank ging daarin mee. O. had weliswaar moeten weten dat je niet tegen betaling een paspoort kunt krijgen, zeker omdat hij zelf enkele jaren geleden een verblijfsvergunning heeft gekregen, maar de rechtbank had geen aanwijzing dat O. zich wilde verrijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden