Oud-Ajacieden gaan 'voetbalerfenis' Cruijff beheren

Bij Ajax ruimden ze bijna een jaar geleden één voor één het veld. Nu gaan de trouwe volgelingen van Johan Cruijff diens voetbalerfenis beheren.

Johan Cruijff en Wim Jonk (R) op een foto uit 2011 Beeld ANP
Johan Cruijff en Wim Jonk (R) op een foto uit 2011Beeld ANP

De bedoeling is dat de groep met Jordi Cruijff en Wim Jonk aan het hoofd beschikbaar is voor clubs en bonden wereldwijd die de visie van Cruijff in de praktijk willen brengen.

Dat blijkt uit teksten op de vernieuwde website van Cruyff Football, 'de officiële erfgenaam en wereldwijd beheerder van de voetbalnalatenschap van Johan Cruyff', die al online is gezet.

Al vóór Cruijffs overlijden was Cruyff Football actief als consultantbedrijf voor clubs. Jonk, oud-hoofd jeugdopleiding bij Ajax, heeft zich daar blijkens de website nu aan verbonden met een tiental medewerkers die vanaf 2012 een rol speelden in de Cruijffrevolutie bij Ajax.

Ze stapten vorig jaar op omdat in hun ogen geen recht werd gedaan aan het 'Plan Cruyff', dat voorzag in grotere focus op de jeugd en individuele training. Het gaat onder anderen om Ruben Jongkind (bij Ajax hoofd talentontwikkeling en 'implementatiemanager van het Plan Cruyff') en Jasper van Leeuwen (hoofd scouting).

Met Jonk zijn ze de aandeelhouders van Team Jonk Football Development BV. Die bv is blijkens de site de 'exclusieve licentiehouder en wereldwijde uitvoerder' van Cruyff Football.

Jonk en Jongkind waren bij Ajax de voornaamste pleitbezorgers van het Plan Cruyff. Ze introduceerden kleinere velden en minder spelers voor jeugdteams, wat de KNVB nu landelijk wil invoeren. Ook trokken ze trainers en specialisten van buiten het voetbal aan, die nu zouden meegaan naar Cruyff Football.

Witte rook
Roy Ramdjanamsingh, die communicatie- en leiderschapstrainingen geeft, is in de plannen een van de 'specialisten' van Cruyff Football. Als Jonks vertrouwensman wekte hij wantrouwen bij de Ajaxdirectie, die hem beschouwde als een splijtzwam.

"Het is van heel recente datum," zegt hij over zijn beoogde rol. Opvallend is de vermelding van de Belgische coach Bob Browaeys als onderdeel van het 'team'. Hij is medeopsteller van veel geroemde plannen om het Belgische voetbal uit het slop te halen.

Jordi Cruijff bij het eerbetoon aan zijn vader in Camp Nou, Barcelona Beeld ANP
Jordi Cruijff bij het eerbetoon aan zijn vader in Camp Nou, BarcelonaBeeld ANP

Ruben Jongkind zegt dat er 'nog geen witte rook is' omdat nog enkele zaken geregeld moeten worden voordat volgende week sprake kan zijn van een presentatie van de plannen. Jordi Cruijff en Jonk gaven eerder ook al te kennen veelvuldig met elkaar te praten over de voetbalerfenis van Johan Cruijff.

Lees ook: 'Ultimatum' Jonk luidde einde Cruijff-revolutie in en: 'Entourage' Wim Jonk was splijtzwam bij Ajax

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden