Otto Frank speelde belangrijke rol bij adoptie baby

Vlak voor de familie Frank onderdook, heeft er een ander Joods gezin bij hen ingewoond op het Merwedeplein. Na de oorlog heeft Otto Frank een belangrijke rol gespeeld bij de adoptie van Anneke Kohnke, de baby uit dat gezin, die als enige van de familie de Holocaust overleefde.

Rosanne Kropman
Op de foto mogelijk Anne Frank met baby Anneke Kohnke. Beeld Anneke Thompson Kohnke
Op de foto mogelijk Anne Frank met baby Anneke Kohnke.Beeld Anneke Thompson Kohnke

Dit onbekende deel uit de veelbeschreven geschiedenis van de familie Frank wordt ontvouwd in de nieuwe documentaire 'The baby' van Deborah van Dam en researcher Martine van Poeteren. In de film, die komende week op het documentairefestival IDFA is te zien, wordt getoond hoe de familie Kohnke in mei 1942 introk bij de Franks. Anneke Kohnke was toen anderhalf jaar oud. Haar moeder kende Edith Frank nog uit Duitsland.

De periode dat de twee gezinnen met elkaar op het Merwedeplein woonden, duurde tot juli dat jaar. Toen dook de familie Frank zelf onder in het Achterhuis op de Prinsengracht. De Kohnkes gingen om onbekende redenen niet mee.

Foto
Uit de periode vlak voor de Kohnkes bij de Franks inwoonden, resten twee bijna identieke foto's uit het persoonlijk archief van Anneke Kohnke. Zelf zegt de inmiddels 72-jarige Kohnke daarover: 'Ik heb een foto van een jong meisje dat precies op Anne Frank lijkt, met mij op haar schoot.'

Het is echter de vraag of dat meisje wel Anne Frank is. De Anne Frank Stichting zegt stellig dat het niet om Anne gaat. Ze zou in die periode langer haar hebben gehad en magerder zijn geweest. Wel bevestigt de stichting dat de Kohnkes bij de Franks woonden en dat Otto Frank een doorslaggevende rol heeft gespeeld bij de adoptie.

'The baby' gaat 18 november tijdens het IDFA in première.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden