Osvo: 'Geen nieuwe middelbare scholen in Amsterdam'

Het Osvo, de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen, zegt nieuwe middelbare scholen te willen weren uit de stad - ondanks de grote populariteit van sommige scholen.

Het Parool
Het Amsterdams Lyceum is een van de populairste scholen van de stad. Beeld anp
Het Amsterdams Lyceum is een van de populairste scholen van de stad.Beeld anp

Dat stelt de vereniging in de Amsterdamse Onderwijsagenda.

Zolang er nog meer dan genoeg plek is op de Amsterdamse scholen - momenteel is er zelfs twintig procent overcapaciteit - is de vereniging niet van plan nieuwe scholen toe te laten, of bestaande scholen te laten uitbreiden.

Dit terwijl veel scholen enorm populair zijn, zoals het Hyperion en het Amsterdams Lyceum, die talloze brugklassers moeten weigeren en lange reservelijsten aanleggen. Dit schooljaar konden ruim 170 kinderen niet naar een school in hun top 5. 'Een nachtmerrie', volgens een ouder.

Stop houdt vernieuwing tegen
Wethouder Simone Kukenheim van Onderwijs deelt het standpunt van het Osvo niet. Te veel lege stoelen en leegstand moet natuurlijk worden voorkomen, schrijft zij aan de raadscommissie Jeugd en Cultuur, maar volle scholen verbieden om uit te breiden gaat echt te ver.

In Amsterdam moet altijd plek zijn voor vernieuwende scholen, meent Kukenheim. Ook zijn er zeker acht tot tien nieuwe scholen nodig in wijken aan de randen van de stad, waar nu veel gebouwd wordt. En het Osvo is verantwoordelijk om die nieuwe locaties in te vullen.

De kritische oudervereniging Vrije Schoolkeuze Amsterdam (VSA) is niet blij met het voornemen van het OSVO. Krijn van Beek, een van de oprichters van VSA: "Vrijheid van onderwijs betekent in Amsterdam niet dat burgers hun eigen onderwijs mogen kiezen, maar dat het onderwijs andere burgers wil - burgers die wel naar het bestaande aanbod gaan."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden