OSVO: 'Actie gemeente geen teken van rechte rug'

Het OSVO (waarin alle Amsterdamse schoolbesturen in het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs verenigd zijn) geeft toe dat de matching niet volledig voldoet aan de verwachtingen, maar de bestuurders zijn ook boos dat de gemeente ze laat stikken.

Archiefbeeld. Beeld anp
Archiefbeeld.Beeld anp

Als ze mochten kiezen, na alle commotie die het nieuwe matchingsysteem veroorzaakte afgelopen twee weken, kozen ze voor hetzelfde. Aan het systeem heeft het niet gelegen, zeggen bestuursleden van het OSVO, de vereniging van alle Amsterdamse schoolbesturen van het voortgezet onderwijs. Maar ze erkennen ook dat er veel ruimte is voor verbetering.

In de communicatie bijvoorbeeld. 'We betreuren het dat het voor zoveel boosheid heeft gezorgd, maar we hebben ons best gedaan ouders zo snel mogelijk via de helpdesk te woord te staan en ze aangeraden naar de betreffende scholen te gaan.' zegt voorzitter Marianne Heeremans. 'En volgend jaar moet dat absoluut beter. We hopen na grondige evaluatie precies te weten hoe.'

Vorige week werden medwerkers van de helpdesk nog bedreigd door boze ouders. Ze zouden nergens terecht kunnen met vragen. Heeremans: 'Niemand van ons had voorzien dat de reacties van ouders zo heftig zouden zijn.'

Zondebok
Maar het OSVO wijst ook beschuldigend naar de wethouder van Onderwijs, Simone Kukenheim. Zij had de partnerschap niet zo snel mogen opzeggen. Heeremans: 'Ze zeiden: 'Het OSVO doet het niet goed, wij gaan het oplossen'. Ouders hadden meteen een zondebok.'

Marten Elkerbout, rector van Het Barlaeus Gymnasium en bestuurslid van het OSVO is boos over de manier waarop de politiek dit aangepakt heeft: 'Alle Amsterdamse scholen en de gemeente stonden achter de plannen. Deze actie van de gemeente getuigt niet van een rechte rug.'

Inschattingsfout
Het OSVO geeft toe dat ze had gehoopt, op basis van eerdere proeven, dat de uitslag een hoger percentage eerste keuzes zou laten zien. Een verklaring voor deze inschattingsfout zou volgens hen kunnen zijn dat er sinds dit jaar de mogelijkheid bestaat het advies op het laatste moment op te hogen. Daar was geen rekening mee gehouden. Met als gevolg vijf extra VWO-klassen, die ergens geplaatst moesten worden, zonder scholen om ze kwijt te kunnen.

Ruilen blijft als het aan de scholen ligt onmogelijk, omdat het oneerlijk is en strategisch kiezen in hand zou werken. Iets wat dit systeem juist moet voorkomen.

Maandag gaat een onafhankelijke matchingscommissie aan de slag met het verwerken van bezwaren die door ouders zijn ingediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden