Ostadetheater en OBA Cinétol samen in nieuw cultuurhuis

Het Ostadetheater en de bibliotheek in De Pijp krijgen samen een nieuw onderkomen in het Asscherkwartier in Zuid. Het nieuwe cultuurhuis moet in 2018 opengaan.

Patrick Meershoek
De openbare bibliotheek verhuist zijn filiaal in De Pijp van Cinétol naar het nieuwe cultuurhuis Beeld anp
De openbare bibliotheek verhuist zijn filiaal in De Pijp van Cinétol naar het nieuwe cultuurhuisBeeld anp

De organisaties tekenen woensdag een overeenkomst.

Het nog naamloze cultuurhuis maakt deel uit van de plannen voor het voormalige Archiefterrein aan de Amstel. De monumentale gebouwen op dat terrein, zoals de vroegere diamantslijperij van Asscher, het voormalige raadhuis van de gemeente Nieuwer-Amstel en de voormalige bioscoop Cinétol, krijgen gezelschap van nieuwbouwwoningen, een hotel en een parkeergarage.

Ideale oplossing
De openbare bibliotheek verhuist zijn filiaal in De Pijp van Cinétol naar het nieuwe cultuurhuis. "Voor ons een ideale oplossing," zegt OBA-directeur Martin Berendse. "We hebben met heel veel plezier in Cinétol gezeten, maar we stonden voor de keuze: óf voor heel veel geld een verbouwing laten uitvoeren, óf verhuizen naar een nieuwe plek."

Berendse zegt zich te verheugen op de samenwerking met het Ostadetheater. "We willen in alle vestigingen een samenwerking aangaan met een culturele instelling."

"Op het Javaplein doen we dat al met de Volksuniversiteit, in mei gaat ons nieuwe onderkomen in de Bijlmer open, dat we delen met Imagine IC. De OBA moet een plek zijn waar mensen graag zijn, niet alleen een plek om boeken te lenen."

Nieuw publiek
Directeur Mark Walraven van het Ostadetheater spreekt van een enorme stap vooruit. "We gaan van een kleine zaal met 85 stoelen naar een volwassen zaal met 150 stoelen. Daardoor kunnen we ons op een nieuw publiek richten. We blijven expliciet een theater voor de wijk, maar mikken op bezoekers uit de regio Amsterdam."

De aanwezigheid van een café-restaurant in het cultuurhuis betekent volgens Walraven dat het theater zichtbaarder aanwezig zal zijn in de buurt. "Als er nu geen voorstellingen zijn, is het gebouw dicht en donker. Straks zal er de hele dag en avond levendigheid zijn. Dat is goed voor ons, maar ook voor de buurt."

De deuren van het nieuwe cultuurhuis moeten in 2018 open gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden