Osdorpse basisschool Witte Tulp doet aangifte

Het schoolbestuur van Witte Tulp gaat woensdagochtend aangifte doen bij de Amsterdamse politie, zegt voorzitter Tuncay Catak.

Basisschool Witte Tulp in Osdorp Beeld ANP
Basisschool Witte Tulp in OsdorpBeeld ANP

De aangifte spitst zich toe op twee recente gebeurtenissen. Allereerst tegen de man met capuchon die vrijdag aan het hek verscheen van de school en kinderen benaderde. Toen de beveiliger op hem af kwam, rende hij weg. Volgens de kinderen had de man gezegd dat hij hen kwam bevrijden van de Gülenschool.

De tweede aangifte betreft de publicatie van de foto's van het schoolbestuur op de website van een Turkse krant, met als onderschrift dat het gaat om aanhangers van een terroristische organisatie. De politie zal nog uitzoeken om welke strafbare feiten het gaat.

Schadeclaim
De Witte Tulp dreigt ook met een rechtszaak en een schadeclaim van 45.000 euro als een groepje van zes ouders niet stopt met het volgens de school "verspreiden van onjuistheden, smaad, laster en bedreigingen''. Als gevolg hiervan hebben sinds vorige week 140 van de 380 leerlingen de school verlaten, zegt Catak.

De Witte Tulp zou volgens de ouders banden hebben met de Turkse spiritueel leider Fethullah Gülen. Die zit volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan achter de recente mislukte coup in zijn land.

Commissie
De school heeft nu de betreffende personen in een brief opgeroepen te stoppen en overweegt, als ze daar geen gehoor aan geven, naar de rechter te stappen. De ouders hebben volgens Catak een commissie opgericht met de naam Veilig naar school en via een whatsappgroep andere ouders benaderd hun kind van school te halen.

"Voor deze groep hadden ze de Gülenouders al weg geselecteerd. Zo'n twintig ouders die wel in die groep zaten en hebben aangegeven dat ze niet weg willen, worden nu bedreigd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden