Osdorp heeft eigen munt van afvalplastic: de Wilde Munt

Osdorp heeft sinds kort een eigen munt: de Wilde Munt. Mede-initiatiefnemer Diana Krabbendam (62) legt uit wat je ermee kunt doen.

Bien Borren
De Wilde Munt is een aanmoediging voor bewoners om zich in te zetten voor de buurt. Beeld -
De Wilde Munt is een aanmoediging voor bewoners om zich in te zetten voor de buurt.Beeld -

Waarom heeft Osdorp een eigen munt gekregen?
"Omdat we de mensen die iets goeds doen voor de Wildemanbuurt - en daarbuiten - erkenning willen geven voor hun aandacht voor de buurt en voor elkaar. Tegelijkertijd is de Wilde Munt een aanmoediging voor anderen om zich in te zetten. Omzien naar elkaar en de buurt is waardevol. Wij, de bewoners en buurtorganisaties die de munt hebben bedacht, willen dat uitdragen."

En als je zo'n munt verdiend hebt, wat kun je er dan mee?
"Het is een soort token, gemaakt van plastic afval uit de buurt, en heeft de vorm van een blaadje of een boom­pje. Het mocht niet op een euro lijken, want de waarde van de Wilde Munt is niet in euro's uit te drukken."

"Munten kun je uitgeven bij organisaties in de buurt, zoals bij Stadsboerderij Osdorp of de Wilde Chefs. Ook kan je een Wilde Munt inleveren en hulp bij je administratie krijgen."

Bent u niet bang dat men de munten gaat namaken?
"Daar hebben we het over gehad, maar voorlopig zijn we daar niet bang voor. Als mensen onze munten kunnen vervalsen, krijgen ze een heel groot applaus. Als ze er bovendien plastic afval voor gebruiken, is het helemaal mooi meegenomen."

Doet de Wilde Munt straks ook z'n intrede in de rest van de stad?
"Voorlopig focussen we ons op ­Osdorp. Het is niet helemaal de ­bedoeling dat de Wilde Munt opeens in Zuid opduikt, want daar is niet de community die we juist hier in de Wildemanbuurt willen versterken. Maar er is niemand die specifiek ­toezicht houdt op de waarde van de munt, dus als het bereik groter wordt, gaan we dat niet tegenhouden."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden