Oscar: van klein banket naar een miljard kijkers

Oscar beeldjes op de tentoonstelling 'Meet the Oscars' in Chicago, februari 2009. Foto EPA/Kamil Krzaczynski

AMSTERDAM - In Hollywood worden zondag voor de 81e keer de Oscars verdeeld, de belangrijkste filmprijzen ter wereld. Op 18 februari 1929, precies tachtig jaar geleden, werd de eerste Oscaruitreiking aangekondigd.

Wie heeft de Oscars bedacht?
Het beeldje is in het leven geroepen door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, een ereclub van Amerikaanse filmmakers. Iedereen die iets voorstelt in Hollywood wordt gevraagd lid te worden. In totaal telt de club meer dan zesduizend leden. Met de uitreiking wil de filmwereld jaarlijks zijn eigen verdiensten in het zonnetje zetten.

Hoe komt het beeldje aan zijn naam?
Over de oorsprong van de naam Oscar verschillen de meningen, maar het meest gebezigde verhaal is dat de secretaresse van de Academy in 1932 stelde dat het beeldje wel erg op haar oom Oscar leek. Het beeld bestaat uit een naakt mannenfiguur dat met zijn zwaard een filmspoel doorboort. De kostprijs van een beeldje is ongeveer 275 euro.

Wanneer was de eerste uitreiking van de Oscars?
De eerste ceremonie had plaats op 16 mei 1929, in een zaal van het prestigieuze Hollywood Roosevelt Hotel. Iets meer dan tweehonderd filmbazen namen aan het banket deel. De uitreiking van de toen nog negen beeldjes zelf duurde ongeveer een kwartiertje.

Hoe gaat dat tegenwoordig?
Het is tegenwoordig vechten om één van de 3400 stoelen in het Kodak Theatre aan Hollywood Boulevard. Het aantal beeldjes dat wordt uitgereikt staat momenteel op 24. De gemiddelde uitreiking duurt tegenwoordig ruim drie uur. De langste Oscaravond was die van 2002, met vier uur en zestien minuten.

Wat is het nut van het winnen van een Oscar?
Naast de emotionele waarde voor een acteur - het betekent de ultieme erkenning van vakbroeders - is er ook het commerciële belang. De uitreiking van de Oscars is een populair media-evenement: de hele gekte rond de ceremonie levert producenten onbetaalbare publiciteit voor hun films op. Wereldwijd kijken er meer dan een miljard mensen naar het evenement.

Kan ik de Oscaruitreiking bijwonen?
Nee, tenzij je bent genomineerd. De enige 'gewone' mensen die het evenement kunnen bijwonen, zijn de zogenoemde 'seatfillers'. Omdat het er op televisie uit moet zien alsof de zaal doorlopend vol is, moeten deze figuranten stoelen 'opvullen' als de grote sterren naar het podium, het toilet of de bar gaan. Dit is echter een erebaantje waarvoor normale stervelingen zich niet (meer) kunnen aanmelden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden