Orthodoxe organisaties moeten helpen bij antiradicalisering

Amsterdam zoekt in de strijd tegen radicalisering de samenwerking op met (zeer) orthodoxe organisaties.

Het Parool
Van Aartsen en raadsgriffier Marijke Pe tijdens een debat in de gemeenteraad. Beeld anp
Van Aartsen en raadsgriffier Marijke Pe tijdens een debat in de gemeenteraad.Beeld anp

Dat heeft waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen donderdag aan de gemeenteraad laten weten. In zijn raadsbrief van donderdag ging de burgemeester in op het onderzoek van onder anderen hoogleraar terreurstudies Beatrice de Graaf.

Die lichtte de radicaliseringsaanpak van de gemeente door nadat een belangrijke ambtenaar op die afdeling, Saadia ait-Taleb, strafontslag kreeg.

Sleutelfiguren
De wetenschappers adviseren onder meer om religieuze organisaties als partner te zoeken in de stad. Het vorige antiradicaliseringsnetwerk bestond uit zogeheten sleutelfiguren; personen getraind op het herkennen van signalen van radicalisering in de gemeenschap.

Wat de onderzoekers betreft kan dat netwerk veel breder. Onder meer door samenwerkingen aan te gaan met bijvoorbeeld salafistische organisaties. En die zouden verder moeten gaan dan alleen antiradicalisering. "Beter is om een positieve, omvattende agenda op te stellen met uiteenlopende, ook positieve, punten," schrijft De Graaf.

Onderzoek
Van Aartsen staat daar voor open, schrijft hij. Mits het op pragmatische wijze gebeurt en de scheiding van kerk en staat overeind blijft. Onder leiding van UvA-docent Floris Vermeulen wordt daarom vanaf september onderzocht hoe Amsterdam structurele samenwerkingen aan kan gaan met orthodoxe organisaties in de stad. Het geldt daarvoor komt uit de begroting van de afdeling Openbare Orde en Veiligheid (OOV).

De resultaten van het onderzoek worden in juni volgend jaar voorgelegd aan de gemeenteraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden