Plus

Orlando's doden waren nog maar net geteld, of Trump was alweer op oorlogspad

De doden in Orlando waren nog maar net geteld of Donald Trump ging weer op oorlogspad. Waar de Democraten de bloedige schietpartij in een homodisco vooral wijten aan de alom verkrijgbare wapens in de VS, richt Trump zijn pijlen op de islam.

Frenk der Nederlanden
null Beeld Reuters
Beeld Reuters

In een tweet bedankte Trump zijn volgers voor de felicitaties die hij had ontvangen 'omdat hij gelijk had gekregen inzake radicaal-islamitisch terrorisme'. 'Maar ik wil daadkracht & waakzaamheid. We moeten slim zijn!'

Amerika rouwt om de dood van vijftig mensen die zaterdagnacht in de homodiscotheek Pulse in Orlando, Florida, werden vermoord door de 29-jarige moslim Omar Mateen, zoon van Afghaanse immigranten.

Nog eens 53 mensen zijn zwaargewond. Maar de boodschap van Trump maakte in één klap duidelijk dat de schietpartij, de bloedigste in de geschiedenis van de VS, van grote invloed zal zijn op de verkiezingsstrijd.

Terreurdaad
Net als na de schietpartij in San Bernardino weigerde president Barack Obama de woorden 'radicaal' en 'islam' in de mond te nemen; hij sprak simpelweg over 'een terreurdaad' en een 'daad van haat'.

En hij herhaalde zijn bezwaren tegen de makkelijke verkrijgbaarheid van wapens in de VS. "We moeten besluiten of dit het land is dat we willen zijn." Ook presidentskandidaat Hillary Clinton pleitte direct voor strengere controles op wapenbezit.

Maar de vraag is of de genuanceerde pleidooien van de Democraten in het oververhitte klimaat van dit moment wel aan de Amerikanen zijn besteed. Amaq, het persagentschap van Islamitische Staat (IS), eiste zondagavond de verantwoordelijkheid voor de schietpartij op. In het kamp-Trump kwam die verklaring ongetwijfeld als geroepen.

Trump presenteert zich graag als de 'chief sheriff', de sterke man die Amerika uit de poel des verderfs kan leiden. Na San Bernardino pleitte hij al voor strengere controles op moskeeën en een tijdelijk inreisverbod voor moslims.

En zoals hij eerder Obama vroeg af te treden, roept hij nu Clinton op uit de race om het presidentschap te stappen als zij blijft weigeren het bloedbad in Orlando als een islamitische terreurdaad te omschrijven. "We kunnen het ons niet langer veroorloven politiek correct te zijn."

Reacties homogemeenschap
De eerste reacties uit de homogemeenschap in de VS laten zien dat velen dat met hem eens zijn. Met zijn anti-islamretoriek speelt Trump daar handig op in.

Obama mag dan tijdens zijn ambtstermijn meer voor homo's en transgenders hebben gedaan dan alle presidenten voor hem, toch krijgt Trump nu veel steun uit de hoek van progressieve Amerikanen die tot nog toe niets van hem moesten hebben.

De parallel met Pim Fortuyn en Geert Wilders - tegen moslims, dus voor homo's - ligt voor het grijpen. Ook zij wisten twee schijnbaar onverenigbare tegenpolen op één lijn te krijgen.

Wat dat betreft zet de grootste terreuraanslag sinds 9/11 de verkiezingscampagne in de VS onverbiddelijk op scherp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden