Update

Orkaanwaarschuwing afgegeven voor New York

Een officiële orkaanwaarschuwing is vanavond afgegeven voor New York City nu orkaan Irene de oostkust van de Verenigde Staten nadert. Het is de eerste keer sinds 1985 dat een dergelijke waarschuwing voor de stad New York is afgegeven.

null Beeld reuters
Beeld reuters

De waarschuwing spreidt zich van New York tot aan Massachusetts. Daarnaast zijn ook de kustlijn van Connecticut en Martha's Vineyard, waar Barack Obama zich bevond voor een korte vakantie, bij de waarschuwing inbegrepen.

In Noord-Carolina heeft orkaan Irene al voor zware regen en tropische stormen bezorgd.

Evacuatie
Barack Obama heeft de Amerikanen gewaarschuwd de 'historische' orkaan Irene serieus te nemen. De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, heeft een bevel tot evacuatie voor zijn stad uitgegeven. Morgen om 17.00 uur (lokale tijd) moeten inwoners van laaggelegen delen van de stad hun woning hebben verlaten.

Eerder heeft Bloomberg al volgens The New York Times laten weten dat er evacuatieplannen klaarliggen voor laaggelegen gebieden als Coney Island in de wijk Brooklyn, Battery Park City in Manhattan en delen van Staten Island en Rockaways in de wijk Queens. In die delen van de stad wonen ongeveer 250.000 mensen. 'Wij hebben nooit eerder tot een verplichte evacuatie besloten en wij zouden dat nu niet doen, als wij niet zouden denken dat deze storm in potentie zeer ernstig is', zei Bloomberg.

Geldverslindende storm
Obama riep de bewoners vanmiddag in het noordoosten van de Verenigde Staten, waarover de 'extreem gevaarlijke en geldverslindende' storm vermoedelijk trekt, op het bevel om hun huis te verlaten op te volgen.

'Als u in de voorspelde route van deze orkaan bent, moet u nu voorzorgsmaatregelen nemen', zei Obama vanaf zijn vakantieadres op het eiland Martha's Vineyard. Hij heeft volgens het Witte Huis de vakantielocatie verlaten en is naar Washington DC teruggekeerd.

De president heeft tijdens zijn vakantie voortdurend met zijn medewerkers over de orkaan overlegd. Er is hem veel aan gelegen te laten blijken dat hij heeft geleerd van de fouten die zijn voorganger, George Bush, in 2005 maakte. Bush kreeg veel kritiek op zijn slappe optreden, nadat de orkaan Katrina grote verwoestingen had aangericht in de stad New Orleans.

65 miljoen
Verwacht wordt dat de schade van de orkaan in de miljarden kan lopen. Vermoedelijk zal de orkaan z'n weg vervolgen langs de oostkust van de VS, via naar New-England, naar New York en Boston. Langs de bewuste kust wachten zo'n 65 miljoen mensen gespannen de komst van de orkaan af.

Een actueel overzicht staat hier.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden