Orkaan verwoest 90 procent van huizen op Bahama's

De orkaan Irene die de afgelopen nacht over de Bahama's trok, heeft op de eilanden 90% van huizen beschadigd. Er zijn volgens de eerste berichten geen doden gevallen.

null Beeld AP
Beeld AP

De orkaan trekt nu richting de Amerikaanse oostkust en zwelt in de loop van vandaag aan tot een categorie 4. Dat meldt het National Hurricane Center aan diverse Amerikaanse media. Een categorie 4-orkaan is de op een na zwaarste categorie en gaat gepaard met windsnelheden tot maximaal 250 kilometer per uur.

Noordwaarts
De verwachting is dat de storm bij de staat North Carolina de kust schampt en vervolgens langs de kust zijn weg noordwaarts vervolgt. Omdat de orkaan voor een groot gedeelte boven zee blijft neemt deze nauwelijks in kracht af, waardoor vrijwel de gehele oostkust last zal hebben van Irene.

In North Carolina zijn de hulpdiensten inmiddels druk doende om ongeveer 150.000 toeristen te evacueren uit gebieden die bedreigd worden door de komst van de orkaan. Er wordt gewaarschuwd voor hevige regenval, vloedgolven en overstromingen, het uitvallen van stroom en er wordt gevreesd voor ernstige schade aan gebouwen, waarbij daken kunnen worden afgerukt.

Beaufort
Ter vergelijking: (orkaan-)windkracht 12 op de schaal van Beaufort die onder andere in Nederland gehanteerd wordt, staat voor een windsnelheid van maximaal 117 kilometer per uur. Het is in de laatste 100 jaar in Nederland maar een keer (1944) voorgekomen dat de wind gedurende een uur lang met deze kracht blies. belangrijkste reden dat in Nederland de wind veel minder hard waait is de (te) lage temperatuur van het zeewater, de belangrijkste voedingsboden voor een orkaan.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden