Orkaan Joaquin teistert Bahama's, maar spaart VS

Orkaan Joaquin is boven de Caraïbische Zee afgezwakt en raast over de Bahama's. Meterologen voorzien dat het noordwaartse pad van de storm boven de oceaan ligt en niet boven de oostkust van de Verenigde Staten.

redactie
null Beeld ap
Beeld ap

In verschillende Amerikaanse staten werd de afgelopen dagen de noodtoestand afgeroepen uit angst dat de orkaan zou huishouden boven land. De bevolking werd opgeroepen te zorgen voor voldoende water, voedsel, medicijnen en zaklampen in huis en voorbereid te zijn op evacuatie. Veel staten hebben de overstromingen en enorme schade van orkaan Sandy van drie jaar geleden nog vers in het geheugen. De oostelijke staten krijgen nog wel te maken met hevige regen de komende dagen.

Joaquin is nu een orkaan van de derde categorie boven de kleine dunbevolkte eilanden van de Bahama's. Een bootje wordt vermist, huizen zijn verwoest en auto's drijven in de overstroomde straten. Er zijn nog geen cijfers bekend over gewonden of doden maar door de storm is communicatie slecht mogelijk. De tropische eilanden kampen met hoge golven en zware regenval.

De Amerikaanse kustwacht is in de wateren rond Crooked Island ten noorden van Cuba op zoek naar een vrachtschip. De El Faro was met 33 opvarenden onderweg van Florida naar San Juan op Puerto Rico toen het een noodsignaal verzond. Het 240 meter lange containerschip had op dat moment te maken met de orkaan Joaquin. Crooked Island behoort tot de Bahama's. De veertig jaar oude El Faro vaart onder Amerikaanse vlag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden