Orkaan Ike bereikt kust van Cuba

HAVANNA - De orkaan Ike is maandag op de noordkust van Cuba aangekomen. De storm van de derde categorie verwoestte huizen en ontwortelde bomen en lijkt op weg naar Havanna.

Bijna achthonderdduizend Cubanen zijn inmiddels geëvacueerd. De orkaan kwam aan land bij de plaats Punta Lucrecia in de deelstaat Holguin, zo'n achthonderd kilometer ten zuidoosten van Havanna.

''We moeten voorbereid zijn op een harde klap,'' aldus de Cubaanse vicepresident Carlos Lage gisteren. Zo'n vijftienduizend buitenlandse toeristen zijn uit de kwetsbare kustgebieden weggehaald en er zijn maatregelen getroffen om koffie en andere gewassen te beschermen.

Gevreesd wordt dat Ike ook Havanna zal treffen, waar ruim twee miljoen mensen wonen.

Oud-president Fidel Castro heeft de burgers opgeroepen alle veiligheidsvoorschriften op te volgen 'om te voorkomen dat er slachtoffers vallen'. Cuba werd vorige week getroffen door orkaan Gustav, die in het westen veel schade veroorzaakte. Er vielen in Cuba geen slachtoffers, omdat de autoriteiten ervaren zijn in evacuaties.

Gisteren trok Ike langs Haïti. Het toch al doordrenkte land kreeg daardoor nog meer wind en regen te verduren. Zeker 58 mensen kwamen om het leven, waardoor het dodental door orkanen dit jaar op Haïti - na drie eerdere orkanen of tropische stormen - is gestegen tot 319.

Het zwaarst getroffen is Gonaïves, de vierde stad van Haïti. De helft van de huizen staat onder water. Veel inwoners zitten al dagen zonder eten en veilig drinkwater. Zelfs leden van de vredesmacht van de Verenigde Naties die al in de stad zijn, kunnen sommige delen niet bereiken.

Ook de Dominicaanse Republiek, waarmee Haïti het eiland Hispaniola deelt, kampt met overstromingen.

Op South Caicos en Grand Turk van de Turks- en Caicoseilanden is volgens premier Michael Misick tachtig procent van de huizen beschadigd. Mensen die geen schuilplaats konden opzoeken, wachtten het einde van de storm angstig af in kasten of onder trappenhuizen.

Meteorologen kunnen moeilijk voorspellen welk pad Ike zal volgen na Cuba te hebben gepasseerd. Miljoenen bewoners van kustgebieden aan de Golf van Mexico verkeren daardoor in onzekerheid of zij naar veiliger oorden moeten vertrekken.

In en rond New Orleans werden vorige week ruim twee miljoen mensen geëvacueerd in verband met de orkaan Gustav, die mee bleek te
vallen. Burgemeester Ray Nagin sprak zijn bezorgdheid erover uit dat veel inwoners moe zijn en dat hun geld na de eerste evacuatie op is. Nagin: ''Het zal erg lastig worden bij een volgende evacuatie weer zoveel mensen de stad uit te krijgen als bij Gustav.'' (AP, BBC)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden