Orka Morgan blijkt echt doof

Orka Morgan is doof. De vermoedens van verzorgers in dierenpark Loro Parque op Tenerife over het gehoor van de omstreden orka blijken te kloppen, heeft het park donderdag bekendgemaakt. Internationale wetenschappers die Morgan afgelopen week aan diverse hoortests onderwierpen, bevestigen dat haar gehoor ernstig beschadigd of zelfs compleet verdwenen is.

Redactie
Orka Morgan Beeld ANP
Orka MorganBeeld ANP

De onderzoekers bestudeerden het gehoor van meerdere orka's die in het park op Tenerife verblijven. Alle orka's behalve Morgan bleken hersenactiviteit te laten zien in respons op geluid. De verzorgers van Morgan gaan nu meer visuele signalen gebruiken om met haar te communiceren.

Het gehooronderzoek dat de wetenschappers toepasten is relatief nieuw voor orka's. Eerder werden wel dolfijnen op deze wijze getest. Onderzoekers vrezen de effecten van gehoorbeschadiging door lawaai bij walvisachtigen. Omdat zij geluid gebruiken in hun oriëntatie, is gehoorbeschadiging er mogelijk de oorzaak van dat er regelmatig walvissen, dolfijnen of orka's op stranden aanspoelen.

Orka Morgan werd ruim twee jaar geleden ernstig verzwakt aangetroffen in de Waddenzee. Eerst werd het dier opgevangen in het Dolfinarium Harderwijk, maar een jaar geleden verhuisde de orka naar het park op Tenerife. Aan dat besluit moest een rechter te pas komen, omdat dierenbeschermers wilden dat Morgan werd uitgezet in de oceaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden