Orka Morgan blijft op Tenerife

Orka Morgan blijft in het Loro Parque op Tenerife. De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag besloten dat het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie in de zomer van 2011 terecht een vergunning heeft verleend voor het vervoer van Morgan naar het Canarische eiland.

null Beeld anp
Beeld anp

De Orka Coalitie ging bij de rechtbank in beroep tegen de verlening van de vergunning, maar de rechter heeft het beroep ongegrond verklaard.

Volgens de rechtbank staat niet vast dat het welzijn van de orka is gediend als die in de Noordzee zou worden teruggezet. De rechtbank stelt dat ook de Orka Coalitie niet zeker was van een goede afloop van een eventuele vrijlating.

Directeur Marten Foppen van het Dolfinarium in Harderwijk heeft steeds vertrouwen gehad in de uitkomst van deze bodemprocedure. 'We hebben altijd gehandeld in het belang van Morgan. Zo'n dier moet zo snel mogelijk weer bij soortgenoten zijn', reageerde de Dolfinariumdirecteur. Het Dolfinarium is het altijd oneens geweest met de Orka Coalitie, die denkt dat er misschien familieleden van Morgan voor de kust van Noorwegen zwemmen. 'Klinkklare onzin', zegt Foppen.

Morgan verhuisde eind november vorig jaar naar Tenerife. Het dier werd in juni 2010 verzwakt aangetroffen in de Waddenzee.

Teleurgesteld
De Orka Coalitie reageert teleurgesteld op de uitspraak. 'We zijn ontzettend teleurgesteld dat de wetgeving zó weinig bescherming biedt aan wilde dieren als Morgan. Beslissingen over het rehabiliteren van deze dieren zouden niet aan commerciële belanghebbenden mogen worden overgelaten, want dan delven de belangen van het dier het onderspit en is er geen sprake van bescherming', meldt een woordvoerster op de website van de Orka Coalitie.

'Morgan zit voorlopig vast op Tenerife. Gelukkig zijn er in Spanje ook dierenbeschermers die zich het lot van deze orka aantrekken en ons gevecht daar voort willen zetten. We zullen Morgan in de gaten blijven houden en helpen waar we kunnen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden