Plus

Originele muurschildering Muntplein 2 in ere hersteld

Tijdens de verbouwing van De Nederlanden van 1845 op het Muntplein stuitten restaurators op muurschilderingen met bloemmotieven. De restauratie is nu bijna klaar. 'Het is fantastisch.'

Het trappenhuis van het gebouw met de herstelde beschil­dering Beeld Rink Hof

"Deze ontdekkingen voelen als de geboorte van een kind, alsof we Sherlock Holmesachtig werk doen. Hier worden we blij van, heel blij," zeggen Karin van der Lem (49) en Martine Posthuma de Boer (42).

Met hun zeskoppige team restaureren ze een deel van het voormalige kantoorgebouw op Muntplein 2, een rijksmonument uit 1885, ontworpen door Hendrik Petrus Berlage.

Op de wand boven het portaal steekt een schildering van een rood en blauw omlijnde, oranje leeuw af tegen een wit vlak. "Die is bijna af," zegt Posthuma de Boer. "Daar zijn we zeker twee weken aan één stuk door mee bezig geweest."

De ruimtes in het vier verdiepingen hoge gebouw staan al zeker vijf jaar leeg. "Even zijn een paar etages verhuurd geweest," zegt Berend Hoffmann (47) van architectenbureau Common Affairs. "Maar de eigenaar, Dela vastgoed, vindt het pand toch geschikter voor woningen."

Drie jaar geleden kreeg het architectenbureau daarom de opdracht zestien appartementen in het gebouw te realiseren. Een op zijn zachtst gezegd uitdagende klus, vindt Hoffmann.

"We zijn verantwoordelijk voor de esthetische vormgeving en tegelijkertijd hebben we ons ook te houden aan regels die gelden voor het verbouwen van een rijksmonument."

De tijd waarin het pand werd gebouwd, kende geen sobere en minimalistische interieurs. Integendeel, alles moest kleur hebben, leggen de restaurators uit. "Geel, blauw, groen. Witte vlakken waren er zelden." Desondanks waren de wanden binnen wit met lichtgeel.

Er is overlegd met de monumentencommissie: iets toevoegen aan het gebouw mocht niet, een dakterras evenmin, maar het monument terugbrengen naar de originele staat was ook evenmin een vereiste. "Het had tijd en geld bespaard alles wit te laten," zegt Hoffmann.

Toch wilden het architectenbureau en de opdrachtgever een deel in ere herstellen: het trappenhuis.

Rood-blauwe tulpen
Posthuma de Boer en Van der Lem kregen anderhalf jaar geleden vier uur om kleuronderzoek te doen. "Met een scalpel schraapten we de verf laag voor laag eraf." Zo kon, na microscopisch onderzoek, worden achterhaald wat de originele kleuren van de wanden langs de wenteltrap zijn.

Maar het tweetal ontdekte meer. Onder de witgeschilderde wanden bevinden zich schilderingen van omgekeerde rood-blauwe tulpen, groene bladeren, een embleem en sierlijke motieven. Het is een verzameling van florale muurschilderingen op een mosterdgeel vlak. "Dat hadden we niet verwacht. Het is fantastisch," zegt Posthuma de Boer.

Met subsidies en een investering van de opdrachtgever konden de twee restaurators aan de slag. Ze stelden hun team samen en drie maanden later is bijna de hele klus geklaard. "Het was wel knus," zegt Van der Lem.

Omdat de lift in het gebouw nog niet werkt, sjouwden de bouwvakkers gipszakken en andere bouwmaterialen via de trap naar boven terwijl de restaurators op diezelfde trap op steigers muurschilderingen tot in detail stonden te penselen. "Vrijdag moeten wij helemaal klaar zijn," maar het resultaat is nu al te zien.

Bewoners lopen als ze de trap nemen langs kleurige, sierlijke muurschilderingen. En misschien komt er meer geld. "Dan kunnen we ook de hallen bij de lift terugbrengen naar hun originele staat. Dan is de trap nemen geen vereiste meer om het originele werk van Berlage te kunnen zien."

Heel voorzichtig worden oude verflagen verwijderd Beeld Arjen Veldt
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden