Plus

Organisators 24-uursfestival Wildeburg: 'Dit gaat keihard slagen'

De Amsterdammers Timo Spruitenburg en Paul Niezen beginnen na Into the Woods een tweede festival: Wildeburg. 'Het moet als een dorp voelen.'

Paul Niezen (l) en Timo Spruitenburg organiseren het nieuwe festival.Beeld Jean-Pierre Jans

Heb je dit filmpje gezien?", vraagt Paul Niezen (33) in het ­Amsterdamse café 't Wolfje. Trots laat hij op zijn laptop de spectaculaire dronebeelden zien van het ­terrein in de Noordoostpolder. ­Begin januari was het eindelijk rond; de vergunningen van de gemeente en de afspraken met de eigenaar. Het was even de vraag: dit jaar al het festival organiseren of een jaartje wachten? Timo Spruitenburg (25) : "Daar hebben we lang over getwijfeld. We hadden niet eens een naam. Maar we dachten: liever dit jaar nog intiem en gezellig dan over ­anderhalf jaar in één keer groot."

Zeven jaar geleden organiseerden de jongens voor het eerst het festival Into the Woods in Amersfoort. Ze hebben daar veel van geleerd. Spruitenburg: "In het allereerste jaar hadden we als stage een partytent. Dat zou nu niet meer kunnen."

Taakverdeling
Sinds twee jaar kunnen alle vier de jongens ­ervan leven. Wanneer ze de taakverdeling uitleggen, klinkt dat strak, georganiseerd. Niezen doet de marketing en financiën, Spruitenburg de technische productie, Siep Stronks (28) het creatieve gedeelte. "De horeca doet ie ook." En Sijmen Stronks (28)? "Die doet de rest." Ze moeten lachen. Spruitenburg: "Hij doet de vergunningen, de hekken. Daar hebben we het altijd over, dat hij dat soort taken moet doen. Maar hij vindt het wel echt leuk, hoor."

Niezen haakt in: "Uiteindelijk doen we het samen. Ik bemoei me bijvoorbeeld ook met de kleur van de dixi's." De jongens zijn qua organisatie ambitieus. Zo worden er alleen weekendtickets verkocht. "De drempel om een kaartje te kopen ligt daarom wel hoger," vertelt Niezen. "Maar Wildeburg is voor de avonturiers die er volledig in durven te duiken."

Dorp
Volgens de organisatoren wordt Wildeburg het eerste Nederlandse festival met een 24 uursprogrammering. Spruitenburg: "Je kunt dus om zes uur in de ochtend uit je tent komen en dan is er ook al wat te doen. Het moet als een dorp voelen, waarin je de volledige vrijheid hebt. Zo zijn er ook niet van die sluisjes waar je doorheen moet om je spullen en je bandje te laten controleren. Dat staat voor ons gevoel haaks op het gevoel van vrijheid. Uiteraard is er wel een controle bij de ingang, maar er is geen scheiding tussen de camping en het festivalterrein."

Ze mikken op de verkoop van drieduizend tickets. Spruitenburg: "We hadden een mooi potje opgebouwd met Into the Woods. Dat zit nu in dit festival. Het plan is om Wildeburg de komende twintig jaar uit te bouwen. Ik heb er echt honderd procent vertrouwen in dat het keihard gaat slagen."

Nieuw talent
Omdat pas in januari werd besloten dat Wildeburg er deze zomer nog zou komen, konden er pas laat artiesten worden geboekt. "Het hipste was al weg. In de programmering - voornamelijk house, techno en één podium met livemuziek - is daardoor juist een grappige mix ontstaan van nieuw talent en veteranen die het al hebben gemaakt," zegt Spruitenburg. Namen waar de jongens zich op verheugen? Michael Mayer, een populaire dj uit Duitsland, en Haty Haty, een nieuw project van Blaudzun en David Douglas. "Gallowstreet trouwens ook. Die maken er één groot feest van," besluit Niezen.

Wildeburg, 15 t/m 17 in Kraggenburg in de Noordsoostpolder. Meer informatie is te vinden op de website van het festival.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden