Organisatoren Wintermarkt willen lint met kramen door de hele stad

Het was een gedoe, maar de wintermarkt is er, op het Rembrandtplein, met 'een stukje sfeer en herkenning'. Hij is nog wel wat 'slow'.

Loes de Fauwe
De Wintermarkt op het Rembrandtplein. Beeld Jean-Pierre Jans
De Wintermarkt op het Rembrandtplein.Beeld Jean-Pierre Jans

De elandskop, boven de kraam met Belgische chocolade, snurkt luid, tot plezier van een stel Italiaanse scholieren. Als hij langzaam van links naar rechts draait, staan ze met hun telefoontjes klaar om te filmen. Wat bewegende attracties op het Rembrandtplein betreft hebben ze hier het hoogtepunt wel te pakken.

Wat rest is een groepsfoto met de Nachtwachtbeelden, voor de gelegenheid extra uitgelicht. Ze kunnen ook nog een kingsize stroopwafel van de Dutch Cookieman eten, een worstje eten en een biertje drinken, maar daarna is het wel klaar. Dertig kramen telt de wintermarkt, want het plein heeft zo zijn beperkingen.

Geen mooie kerstbal voor oma, want kerstspullen zijn er niet. Het is ook geen kerstmarkt, zegt organisator René Duursma nog eens: 'Het is een wintermarkt hè, we staan hier tot in januari. Als je het een kerstmarkt noemt, verkoop je na kerst niets meer.'

Cultureel publieksevenement
De statuten van de stichting Wintertime Rembrandtsquare spreken over 'een cultureel publieksevenement met internationaal karakter in een winterse ambiance in de binnenstad van Amsterdam'.

De - veel grotere - markt vorig jaar op het Damrak kreeg veel kritiek, met smalende opmerkingen over platte commercie en smakeloze blokhutten. De match van de kermisexploitanten en de stad leek niet gelukkig. Maar Duursma leert bij, zegt hij aan de statafel van zijn grillkraam: 'Kijk, we hebben geen gekleurde lichtjes meer en we hebben uit Duitsland huisjes met Amsterdamse geveltjes, die brengen een stukje sfeer en een stukje herkenning. Straks gaan die sinterklazen weg en komen er dekens met schilderijen van Rembrandt.'

Intussen is de markt gewoon een markt, met ambulante handel voor toeristen, zoals je het hele jaar door en zeker 's zomers door heel Europa kunt aantreffen: mutsen en hoedjes, Italiaanse worst, halfedelstenen, sieraden, honing en waskaarsen in fraaie vormen, Franse kaasjes, stroopwafels en bijenhoning.

Reizigers
De uitbaters van de dertig kraampjes op het Rembrandtplein zijn dus reizigers die het hele jaar met hun handel gaan van hier naar daar en weer terug. Dat zijn bij voorbeeld Anna en Rafael uit Polen, Marco uit Sardinië, Laurenzo en Oscar uit Italië en Francesca en Claudio uit Frankrijk. Ze staan nu in Amsterdam na te zijn geworven door Evert Veldhuizen - de man die voor organisatoren René Duursma (grillkraam), Andreas Kramer (Dutch Cookieman) en Patrick van Raay (oliebollen) voor de markt 'een stukje invulling' verzorgt.

Sommige uitbaters waren er vorig jaar ook. Het Damrak, uitgesproken in vele accenten, was goed bevallen. Dát was pas goede handel. Nee, hier op het plein gaan de zaken vooralsnog 'slow'. Het is te hopen, zeggen ze, dat het wat aantrekt. Ze betalen tenslotte een smak geld voor deze plek: de pacht per kraam is tien- tot vijftienduizend euro en daarvoor mogen ze tot 11 januari blijven staan.

Volgens Duursma is het eigenlijk nog een wonder dat de markt er staat. De vergunning kwam laat, hij hoeft niet te vertellen hoeveel gedoe ze achter de rug hebben. 'Maar de laatste dagen heeft het stadsdeel Centrum echt nog zijn best gedaan.' Dus Duursma, een ronde Noord-Hollander met blozende wangen, draagt niemand iets na.

Lint door de stad
Na veel heen-en-weergepraat is het Rembrandtplein uit de bus gekomen en als het aan stadsdeelbestuurder Boudewijn Oranje ligt, is dat ook de enige plek in de stad waar voor een wintermarkt ruimte is.

De mannen van de stichting Wintertime Rembrandtsquare hebben andere dromen, zegt Van Raay: 'We denken aan een lint van het Centraal Station tot het Rembrandtplein.'

Duursma: 'In januari zitten we bij het stadsdeel om te praten over volgend jaar. We moeten gewoon meer tijd hebben. Om het goed te organiseren.'

Oranje is stellig: 'Dit is echt de enige plek.' En nee, hij toetst de markt niet op inhoud. 'We hebben echt in de stad gekeken, maar het is overal te druk, de straten zijn smal, de pleinen zijn vol en anders staan er overal wel fietsen. Dus een lint door hele stad? Dat kan gewoon niet.'

undefined

null Beeld Jean-Pierre Jans
Beeld Jean-Pierre Jans
null Beeld Jean-Pierre Jans
Beeld Jean-Pierre Jans
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden