Update

Organisator Alzheimer-congres begrijpt kritiek op komst Chopra niet

Fred Matser, organisator van het Alzheimer Symposium in Amsterdam, vindt de kritiek op Deepak Chopra als spreker tijdens zijn event onzin. 'Het is allemaal suggestieve taal.'

Rob van Leeuwen
Deepak Chopra. Beeld anp
Deepak Chopra.Beeld anp

Philip Scheltens, directeur van het VUmc Alzheimercentrum en hoofdspreker tijdens het congres, heeft zich in De Volkskrant uitgesproken tegen de komst van Chopra. De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) noemt Chopra zelfs een regelrechte charlatan die 'wartaal' uitslaat.

Onterecht, vindt Matser. 'De kritiek is niet onderbouwd. Er wordt gezegd dat hij een goeroe is, maar zo'n omschrijving kies je niet zelf. Chopra stelt ook helemaal niet dat Alzheimer al te genezen is.' De Raad van aanbeveling van het symposium, met bekende namen als Herman Wijffels en cardioloog Pim van Lommel, staat achter de komst van Chopra, zegt Matser.

Meest invloedrijk
Of de Alzheimer-therapie van de Indiase/Amerikaanse Chopra werkt, is nog niet bewezen. De alternatieve geneeswijze bestaat uit een combinatie van yoga, meditatie, vegetarisch eten en goed slapen. Momenteel wordt er onderzoek naar gedaan door neurowetenschapper Rudolph Tanzi van de Harvard University, die ook spreekt tijdens het Alzheimer-symposium.

Matser: 'Bij dit onderzoek zijn nog verschillende andere officiële instanties betrokken, zoals de Universiteit van California en de Mount Sinai School of Medicine. Kennelijk hebben zij geen moeite Chopra te erkennen.' Zowel Tanzi als Chopra zijn in het verleden verder door Time genoemd op de lijst met meest invloedrijke personen ter wereld, benadrukt Matser.

Verder kijken
De organisator zegt met het event een bijdrage te willen leveren aan het Alzheimer-debat. 'Mijn moeder heeft Alzheimer gehad, een vriend van me heeft het. Ik wil met een open houding over het voetlicht brengen hoe de ziekte kan worden verzacht en wat er verder mogelijk is. Ik erken het belang van wetenschappelijk onderzoek, maar vind ook dat we het debat niet moeten beperken. Ik wil juist verder kijken. Er is zoveel meer dan wat de wetenschap al heeft vastgesteld. Daarom heb ik er voor gekozen om niet alleen de gevestigde orde aan het woord te laten, maar ook iemand anders uit te nodigen die veel in zijn mars heeft.'

Volgens Matser heeft geen van de sprekers, ook Scheltens niet, zich afgemeld voor het symposium. De VtdK wil dat staatssecretaris Gezondheidszorg, Martin van Rijn, het symposium mijdt. Van Rijn komt vertellen over integrale geneeskunde. Alzheimer Nederland zegt tegen De Volkskrant dat ook andere opties dan de klassieke geneeskunst onderzocht moeten worden om patiënten beter bij te staan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden