Organisator afgeblazen herdenking vluchtelingen bedreigd

De organisator van de afgeblazen herdenking van omgekomen vluchtelingen op donderdagavond 4 mei op de Nieuwmarkt is bedreigd.

door: Het Parool

Dat zegt Rikko Voorberg bij AT5.

"Het was heel erg veel, dus ik lees mijn Twitter updates niet meer en mijn berichtverzoeken op Facebook lees ik ook niet meer," zegt Voorberg over de bedreigingen via sociale media.

"Sterf varken en we zijn erbij, krijg ik ook te horen. Dat is niet heel fijn."

Voorberg had - met aan zijn zijde mede-initiator Matthijs Jaspers - de vluchtelingen die het leven lieten op weg naar Europa graag in verband willen brengen met het herdenken van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

3000 witte kruisen
De bedoeling was aanvankelijk om, gelijktijdig met de Nationale Dodenherdenking op de Dam, op het Rembrandtplein met 3000 witte papieren kruisen de vluchtelingen die het leven lieten onderweg naar Europa te herdenken.

Zowel het Cidi (Centrum informatie en documentatie Israël) als het Nationaal Comité 4 en 5 mei uitten eerder deze week hun zorgen. Het Cidi vindt dat met het herdenken van omgekomen vluchtelingen op 4 mei de betekenis van de Nationale Dodenherdenking verwatert. "Het is goed om stil te staan bij het leed van vluchtelingen, maar dat kan beter op een ander moment."

Om 'wanorde en verstoringen' te voorkomen werd de voorgenomen herdenking op last van burgemeester Eberhard van der Laan verplaatst naar de Nieuwmarkt. 'Om zo niets af te doen of toe te voegen aan de jaarlijkse herdenking van de naar schatting zestig miljoen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog,' schreef de burgemeester. Maar ook die verhuizing viel niet in goede aarde. Het Cidi noemde de Nieuwmarkt als herdenkingsplek een slecht idee en woensdagavond kondigde Leefbaar Amsterdam een protestactie aan.

De herdenking op die locatie werd ook afgeblazen.

Lees ook: Van wie is de dodenherdenking

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden