Organisaties willen vervolging tabaksindustrie alsnog afdwingen

De strijd tegen de tabaksindustrie gaat verder, lieten de organisaties die aangifte hadden gedaan donderdag weten.

Het Parool
Advocaat Benedicte Ficq staat de pers te woord over het besluit van het Openbaar Ministerie inzake aangifte tegen tabaksindustrie. Beeld anp
Advocaat Benedicte Ficq staat de pers te woord over het besluit van het Openbaar Ministerie inzake aangifte tegen tabaksindustrie.Beeld anp

Advocaat Bénédicte Ficq liet weten naar het gerechtshof in Den Haag te stappen om vervolging alsnog af te dwingen.

Ze deed dat nadat het Openbaar Ministerie kort daarvoor had gemeld 'binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden voor een kansrijke vervolging van de tabaksproducenten' te zien.

Ficq deed in 2016 namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen en een aantal maatschappelijke organisaties aangifte tegen de vier grootste tabaksproducenten - British American Tobacco, Phillip Morris International, Japan Tobacco International en Imperial Tobacco - in Nederland van zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en valsheid in geschrift.

De afgelopen tijd sloten tientallen organisaties zich aan bij de aangifte tegen de tabaksproducenten, zoals kinderartsen, gynaecologen, de verslavingszorg, medische centra en de gemeente Amsterdam.

Vertrouwen
Het Longfonds en Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis hebben goede hoop dat de tabaksindustrie alsnog vervolgd zal worden. "We kijken vol vertrouwen uit naar het vervolg. We hadden natuurlijk het liefst een ander besluit van het OM gezien," zegt een woordvoerster van het Longfonds.

"Wij gaan kijken hoe we Ficq kunnen blijven steunen. We zien het besluit van het OM als een stapje terug om met de brede maatschappelijke steun verder te gaan," zegt René Medema, bestuursvoorzitter van het Antoni van Leeuwenhoek.

Ook longarts Wanda de Kanter geeft niet op. "De officieren hebben de wet eenzijdig geïnterpreteerd en zien niet wat wij artsen dagelijks in onze spreekkamers zien. Wij zijn ervan overtuigd dat het hof zal kijken voor wie de Tabakswet werkelijk bedoeld is: niet voor de tabaksindustrie, maar voor de mensen wier gezondheid beschermd moet worden."

Volop mogelijkheden
Ficqs kantoorgenoot Marnix van der Werff, die nauw met haar samenwerkt in de tabakszaak, ziet volop mogelijkheden bij het hof. "Het OM heeft hoe dan ook mogelijkheden om te vervolgen, omdat de tabaksindustrie aantoonbaar fraudeert met de uitstoottesten. Dat alleen al geeft een stevig handvat voor vervolging."

Op de beslissing van het OM werd opgelucht gereageerd door de tabaksfabrikanten, die zich met een almaar groeiend aantal aangiftes geconfronteerd zagen.

Tabaksfabrikant British American Tobacco zei vlak na het nieuws "met instemming kennisgenomen" te hebben van het besluit. "Onze producten voldoen aan alle geldende wet- en regelgeving en worden op volledig legale wijze op de markt gebracht," aldus de Nederlandse tak van het bedrijf.

Rookvrij
Phillip Morris benadrukt in een reactie dat de toekomst wat het bedrijf betreft "rookvrij" moet zijn. Onder die term verstaat het bedrijf echter niet hetzelfde als gezondheidsorganisaties. Phillip Morris zet tegenwoordig in op "rookloze alternatieven," zoals elektronische sigaretten die tabak verwarmen, maar niet verbranden.

Daar zitten ook stoffen in die schadelijk voor de gezondheid zijn, maar de fabrikant claimt dat ze minder ongezond zijn dan traditionele sigaretten. Onder meer het RIVM onderzoekt nog of die bewering klopt, organisaties als het Longfonds zijn sceptisch. Japan Tobacco International, onder meer bekend van Camel en Winston, noemt de beslissing van justitie "een bevestiging van wat wij al eerder hebben vermeld".

Ook directeur Jan Hein Sträter van branchevereniging VSK zegt vertrouwen te hebben gehad in de zaak. "Het besluit van het OM is in lijn met wat wij steeds hebben gezegd."

Dat advocaat Bénédicte Ficq met een gang naar het gerechtshof alsnog vervolging wil afdwingen "is aan haar," zegt Sträter. "We zullen het afwachten."

null Beeld ANP
Beeld ANP

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden