Organisaties met subsidie moeten salarissen openbaar maken

Organisaties die subsidie ontvangen van de gemeente, moeten met de billen bloot; de gemeenteraad eist dat ze de salarissen van bestuurders openbaar gaan maken.

Het gaat om onder andere zorginstellingen als Cordaan. Beeld Floris Lok
Het gaat om onder andere zorginstellingen als Cordaan.Beeld Floris Lok

Dit bleek woensdagmiddag tijdens een debat over te hoge beloningen bij instellingen die publiek geld ontvangen.

Uit onderzoek blijkt dat de top van zeker 37 instellingen die subsidie ontvangen van de gemeente Amsterdam, in 2015 meer verdiende dan 154.000 euro, de beloning van een wethouder.

Het ging hierbij om onder andere Amsterdam Marketing, zorginstellingen als Cordaan, Amsta, GGZ Ingeest, om corporaties als Ymere, Eigen Haard en Stadgenoot, maar ook om musea, het Concertgebouw, partijen die jeugdzorg verlenen, onderwijs geven of maatschappelijk werk verrichten.

Maximale transparantie
De raad wil dat deze salarissen omlaag gaan. Daarnaast hebben diverse instellingen geweigerd informatie te verstrekken over de beloningen. Daarom heeft de gemeenteraad een motie aangenomen dat instellingen deze gegevens wel moeten verstrekken. De gemeente zal de beloningen vervolgens publiceren op de website.

"Het moet normaal worden dat gesubsidieerde instellingen deze informatie verstrekken aan de gemeente," aldus Dennis Boutkan van de PvdA, een van de indieners van de motie.

Wethouder Udo Kock vindt dat instellingen prudent moeten omgaan met publieke middelen. Hij steunt het streven naar maximale transparantie en zal onderzoeken wat allemaal mogelijk is volgens de privacywetgeving.

Lees ook: 'Geen subsidie naar topsalarissen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden