Organisaties eisen onderzoek dumpen gif Probo Koala

De Britse overheid moet een strafrechtelijk onderzoek laten instellen naar Trafigura, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het dumpen van giftig afval in Abidjan, in Ivoorkust, in 2006. Daardoor hadden meer dan 100.000 mensen medische hulp nodig. Dat stellen Amnesty International en Greenpeace in een rapport, dat dinsdag wordt overhandigd aan de UNEP, de milieuorganisatie van de Verenigde Naties.

Werkzaamheden in Ivoorkust in 2006 bij de verwerking van het afval van de Probo Koala. Beeld afp
Werkzaamheden in Ivoorkust in 2006 bij de verwerking van het afval van de Probo Koala.Beeld afp

Het oliebedrijf Trafigura had destijds het schip Probo Koala gehuurd om het giftige afval te dumpen. Volgens de organisaties speelt Groot-Brittannië een rol, omdat het kantoor van Trafigura in Londen destijds het besluit had genomen voor de dumping.

Veroordeeld
Trafigura werd eind vorig jaar in hoger beroep in Amsterdam veroordeeld in de zaak rond de Probo Koala en kreeg een boete van 1 miljoen opgelegd. Volgens het hof was het vervoer illegaal en had Trafigura verzwegen dat het afval giftig was. De gemeente Amsterdam en het Amsterdamse afvalverwerkingsbedrijf APS, die ook waren aangeklaagd, gingen vrijuit. Het schip vertrok 5 juli uit Amsterdam. Het afval werd vanaf 19 augustus in Ivoorkust gelost.

Volgens Amnesty International en Greenpeace negeerden verscheidene overheden, waaronder die van Nederland, bestaande wetgeving die deze tragedie had kunnen voorkomen. Volgens het onderzoek van Amnesty en Greenpeace weten de slachtoffers in Ivoorkust nog steeds niet waaruit het afval bestond en leven ze nog steeds in onzekerheid over de langetermijneffecten daarvan op hun gezondheid. Ook hebben duizenden mensen nog steeds geen compensatie ontvangen.

'In de steek gelaten'
'Het is tijd dat Trafigura volledig juridisch verantwoordelijk wordt gehouden voor de gebeurtenissen. De inwoners van Abidjan zijn niet alleen door hun eigen regering in de steek gelaten, maar ook door de Europese regeringen die hun eigen wetgeving niet naleefden', aldus Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International.

De organisaties vinden ook dat Den Haag het Openbaar Ministerie beter moet toerusten om dergelijke illegale praktijken in het buitenland te onderzoeken en vervolgen. Ook de Nederlandse overheid moet zich volgens hen meer inspannen om de in Nederland gevestigde bedrijven te vervolgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden