Ordina: geen aanwijzingen onregelmatigheden

Een intern onderzoek dat Ordina heeft laten uitvoeren door advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek heeft tot dusver geen aanwijzingen opgeleverd van onregelmatigheden in een tweetal aanbestedingsprocedures bij de overheid. Dat liet de automatiseerder vandaag weten naar aanleiding van beschuldigingen in die richting door televisieprogramma Zembla.

Exterieur van het hoofdkantoor van Ordina in Nieuwegein. Beeld ANP XTRA
Exterieur van het hoofdkantoor van Ordina in Nieuwegein.Beeld ANP XTRA

De Brauw Blackstone Westbroek heeft ruim een half miljoen (digitale) documenten en bestanden van Ordina doorzocht. Ook heeft het advocatenkantoor uitvoerig gesproken met een groot aantal destijds betrokken personen. Het onderzoek richtte zich op de periode van 2005 tot en met 2010 en werd gehouden in de periode juni en juli, nadat Ordina door Zembla was benaderd.

In augustus meldde de redactie van het televisieprogramma zich opnieuw bij het ict-bedrijf met een aantal nieuwe aanbestedingszaken uit dezelfde periode waarmee iets mis zou zijn. De Brauw Blackstone Westbroek buigt zich daar momenteel nog over. De resultaten van dat onderzoek worden in de loop van deze maand verwacht.

Een van de zaken die nog onder de loep liggen, betreft het delen van informatie door een reservist van de landmacht met zijn civiele werkgever Ordina. Daarover berichtte Zembla eerder deze week. Uit voorlopig onderzoek is gebleken dat de desbetreffende communicatie vooraf was afgestemd met vertegenwoordigers van Defensie. Bovendien stelt Ordina er geen commercieel voordeel van te hebben gehad.

Zembla
Zembla constateerde dat Ordina in de periode 2005-2010 gefraudeerd heeft met verschillende aanbestedingen van de overheid. Het betreft aanbestedingen van het ministerie van Veiligheid en Justitie en de gemeente Rotterdam. Ook kreeg Ordina vertrouwelijke documenten toegespeeld van onder meer een ambtenaar. Het tv-programma baseert zich op een grote hoeveelheid interne bedrijfsinformatie van Ordina.

Zembla kreeg van een klokkenluider een USB-stick en beschikt naar eigen zeggen over zo'n 100 duizend e-mails, adresbestanden en vertrouwelijke bedrijfsplannen, afkomstig van het ICT-bedrijf. Het grootste deel ervan is geschreven tussen 2005 en 2010. ICT-overheidsaanbestedingen hebben vaak een miljoenenomvang.

Vlaggen bij het hoofdkantoor van Ordina. Beeld anp
Vlaggen bij het hoofdkantoor van Ordina.Beeld anp

Rotterdam
De gemeente Rotterdam is ondertussen een onderzoek gestart naar beschuldigingen van fraude bij de aanbestedingen van de twee ICT-projecten.

'Wij nemen het signaal dat er mogelijk onregelmatigheden zijn bij deze aanbestedingen serieus, en zijn op 2 september een onderzoek gestart om na te gaan of, en zo ja, in welke mate sprake is van overschrijding van wet en regelgeving en/of schending van integriteitsregels', aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden