'Orbán, loop naar de hel’

Hongaren zijn woest over een ‘slavenwet’ die werknemers dwingt tot veel meer overwerk. Op straat komt het al dagen tot protesten.

Het liep donderdag hoog op in Boedapest. Beeld Reuters

Het regende gisteren slogans als ‘Orbán, loop naar de hel’ en ‘vieze Fidesz’ in de straten van Boedapest. Bij het parlement zette de politie traangas in toen het de betogers lukte om door een politiebarricade te breken.

De Hongaren zijn boos over wetgeving die het parlement afgelopen woensdag aannam en die werkgevers in staat stelt om hun personeel jaarlijks tot 400 uur te laten overwerken, fors meer dan voorheen. Ook stemde het parlement in met plannen om een nieuw administratief hooggerechtshof op te zetten, dat onder direct toezicht staat van de minister van Justitie. Gevreesd wordt dat zo de onafhankelijkheid van de rechtspraak wordt ondermijnd en de rechtspositie van burgers verslechtert.

Zaterdag gingen duizenden mensen in Boedapest de straat op uit protest tegen de ‘slavenwet’ en maandag en dinsdag blokkeerden de vakbonden wegen in het hele land. Na de kerst willen de bonden staken.

Geen cent extra

Vierhonderd uur overwerk per jaar betekent per week gemiddeld acht uur, wat neerkomt op een 48-urige werkweek. De extra uren en de bijbehorende overwerkvergoeding worden wel uitbetaald, maar pas na drie jaar. En alleen onder bepaalde voorwaarden. Eerst wordt opgeteld hoeveel uur iemand in die drie jaar heeft gewerkt. Daar wordt het aantal normale werkuren op basis van een 40-urige werkweek van afgetrokken. Alleen de uren die dan overblijven, tellen als overwerk en worden extra betaald.

Wie anderhalf jaar veel extra uren maakte, maar in de anderhalf jaar daarna om wat voor reden dan ook wekenlang thuiszat - al dan niet omdat er geen werk was - of te maken had met arbeidstijdverkorting, krijgt mogelijk geen cent extra voor het overwerk in de periode waarin het wel druk was.

De wet is een initiatief van twee parlementariërs van regeringspartij Fidesz. Volgens ingewijden is de wet geschreven voor Duitse autofabrikanten in Hongarije, die kampen met tekort aan personeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden